maanantai 14. lokakuuta 2024

Värillä on väliä

Sininen, vihreä ja keltainen (kuva Rauhankadulta 10/-24) 
💙💚💛

Tällä kertaa teemanani on VÄRIT lokakuisen ruskan ja ystävien kannustuksen innoittamana 💗
 
Kuvituksena on syksyn näkymiä ja tekstikuvauksina niiden värisymboliikkaa. Pari kuvaa on värikkäästä taiteestakin. Marraskuullekin on tällä kertaa muuten (poikkeuksellisesti) jo luonnos valmiina, silloin on tulossa henkilökohtaisempaa 😎 Sain myös inspiraatiota ajankohtaisesta Roosa nauhasta pinkin värimaailman esimerkkinä, ja värit viestinnässä ja kirkkotekstiileissä valikoituivat mukaan kiinnostavien lähteiden ja kirkossa käyntien myötä. Marttailuakin on, eli ruoka kestoaiheena on mukana värikkäine esimerkkeineen.     

Lehtikultaa Pielisen rannassa

Omista värimieltymyksistä

Kävin joskus nuorempana värianalyysissäkin, ja analyysin tehnyt asiantuntija sanoi, että oikeastaan kaikille käy kaikki värit, kun vaan löytyy se oikea sävy. Itselleni mielestäni käy esim. havunvihreä, mutta oliivinvihreä tekee naamastani kalvakan. Myös musta ja vitivalkoinen kasvoja vasten voi tehdä kalpeaksi. Musta ja valkoinen ovat mielestäni aika vaativia ja melko harvoille niitä parhaita värejä; mutta ketä ne pukevat, pukevatkin sitten loistavasti. Mieleeni tulee eräs tuttuni, jolla on pitkät sysimustat hiukset ja kaunis erittäin vaalea iho - hän on kuin sadun Lumikki, ja musta ja valkoinen sopivat hänelle todella hyvin 👍

Olen ottanut nyt lipastonlaatikoistani esille huiveja, joita voi kiireissäänkin kietaista kaulaansa mustan tai valkoisen puseron tai jakun kanssa. Kun ne ovat narikassa esillä, tulee käytettyä. Varastoista niitä ei jaksa lähteä hakemaan, jos lähtiessään haluaisi piristykseksi jotain väriä ilmiasuunsa. Värioppi-kirjassa s. 260 mainitaan, että vaatetuksessa värin luonne liitetään usein henkilön luonteeseen. Joitakin havaintoja tulee mieleen omankin matkani varrelta. Rohkeilla ja esillä olemisesta pitävillä nk. oman tiensä kulkijoilla näkee useammin kirkkaan värikkäitäkin vaatteita, aremmilla ja syrjäänvetäytyvillä enemmän mustaa ja harmaata, ehkä tummansinistäkin. Mieleeni palautuu eräs tapahtuma +10 vuotta sitten. Eräs henkilö koetti kuvailla yhteistyökumppaniamme, jonka nimeä hän ei muistanut ja piti jostain syystä saada yhteys tähän mainittuun henkilöön. Hän pinnisteli muistiaan, ja sanoi, että tuolla henkilöllä oli aina mustat vaatteet, mutta mitään muuta hän ei ko. henkilöstä muista. Lopulta hän muisti tämän henkilön sukupuolen, ja siihen muistikuvat jäivätkin. Tätä eo. luonnehdintaa ei tietenkään voi yleistää kaikille mustien värien käyttäjille, kaipa ikäkin vaikuttaa ja monet muut seikat. Ja onhan tietysti tilannepukeutumistakin, josta myöhemmin. Noin 25 vuotta sitten olin ylipainoinen, ja ajattelin silloin, että musta väri vaatteissa hoikentaa. Nyt en ole enää siitäkään varma, että silloin olisi suotavaa olla päästä varpaisiin mustissa. Voivathan esim. asusteet tai osa kokonaisuudesta olla hyvinkin värikkäitä, vaikka toivoisikin ilmiasultaan hoikentavaa vaikutelmaa 👍 

Turusen solan syksyistä värimaisemaa

Värien psykologiasta puhuminen on tunteista puhumista?

Kaikilla väreillä on omat tietyt vaikutuksensa aivoihimme, ja tästä syystä värien psykologia on nykyisin lähteiden mukaan olennainen väline mm. markkinoinnissa. Värit viestinnässä -lähteet sanovat, että yleisellä tasolla voisikin sanoa, että värien psykologiasta puhuminen tarkoittaa tunteista puhumista

Myös eläinkunnasta löytyy kauniita värejä, mm. linnuissa. Näin kuluneella viikolla Joensuun kirjastossa kauniin ja värikkään harrastajataiteilijoiden näyttelyn, ja siellä oli mm. maalaus riikinkukosta ja kotoisesta maatiaiskukostamme. Molemmat olivat mielestäni upean värikkäitä, kotikukkomme sävyt olivat toki maanläheisemmät kuin riikinkukolla. 

"Kaukaa siintää / väri, / vaiko sävel. / Mitään ei maksa / maailman kaunein taulu: / Niittyjen, peltojen, / tähkien täyttämä / elokuun yö." (Einari Vuorela.)

Kukkia kuvaan mielelläni, ja niitä olen käyttänyt monissa päivityksissäni kuvituksena aiemminkin. 

Muun muassa eri kukkakauppojen nettisivuilta saa vinkkejä mm. siitä, minkä värisiä kukkia suositellaan mihinkäkin tilanteeseen. Vaikka nyt on syksy, kevään kukat lempirunoilijani runon muodossa sopinevat tähänkin – onhan tässä runossa teemana värit: "Kevätkukkien kilpailu / Kuka tänne ensin ehti? / kehuskeli leskenlehti, / -Minä ensin nostin pään / kevään valoon lempeään. / Sinivuokko huusi näin: / Katsokaa myös tännepäin! / Siniseksi metsän teen, / iloiseksi pientareen. / Valkovuokko huokaisi: / Minä tulin viimeksi. / Värejä ei riittänyt. / Silti olen kiittänyt. / Joka väri vuorollaan / kukkimaan saa harmaan maan. / Lumi saapuu aikanaan. / Valkoistakin tarvitaan." (Anna-Mari Kaskinen.)

Perusväreistä punaisen ja keltaisen katsotaan kuuluvan niin sanottuihin lämpimiin väreihin ja sinisen kylmiin väreihin. Vaatteissa esim. harmaan pariksi sopivat hyvin kirkkaat värit, kuten vaikkapa pinkki tai kirkkaansininen. Pukeutumisoppaat ohjeistavat lisäksi myös sitä, että mustaan kannattaa yhdistää jotain räväkkää väriä, vaikkapa kirkkaanvihreää. Makuasioitahan nämä myös pitkälle ovat, eli jos itse viihtyy jonkin tietyn värin ympäröimänä ja mikä tuntuu hyvältä, sehän se lienee silloin paras. 

Kultaa koivuissa Pielisen rannalla

Keltainen on tehokas väri, jolla voi luoda valoisan ja energisen tunnelman 

Keltaisessa on voimaa. Keltaisesta on myös sanottu, että siitä pitävät seikkailunhaluiset ihmiset, jotka etsivät aina jotakin uutta. Viittaan päivitykseni loppupuolella vuosi sitten kuolleeseen värien ihmiseen. Hänellä oli yllään mm. keltaisia vaatteita ja lempikukkansakin oli keltainen ruusu. Keltaisesta tulee mieleen aurinko! Siitä onkin sanottu, että se on lähimpänä valoa. Värioppi-kirjassa s. 245 sanottiin lisäksi, että kokemus on vahvistanut, että keltainen tekee lämpimän ja miellyttävän vaikutelman. Siksi se kuuluu em. lähteen mukaan myös maalaustaiteessa valaistulle ja aktiiviselle puolelle. 

Olen nuorempana vierastanut vaatteissa keltaista, sittemmin mieli on muuttunut ja omistan jo mm. kaksi keltaista päällystakkia, molemmat sopivat välikausitakkeina ulkoiluihinkin. Toinen pitää vettä ja toinen tikkitakkina lämmittää. Olen saanut kanssaihmisiltä ja joskus tuntemattomiltakin kivoja kommentteja keltaisista vaatteista, siispä niitä lisää, jos vielä vaatteita hankkii.

Entäpä sitten revontulet, sateenkaari tai vaikkapa järvimaiseman alati muuttuvat värit? Näistä (kuten väreistä yleensäkin) voisi kirjoittaa paljon enemmänkin, mutta ehkä se laajuus olisi jo toisen tai kolmannenkin postauksen väärti. Eikä varmasti tulisi silti kuin pintaraapaisuna käsitellyksi. 

Räväkkää punaista ja keltaista + niiden yhdistelmiä tuulisella rannalla

Millaisia mielikuvia värit sinussa herättävät? 

Värit viestinnässä -nettilähde kysyi: kun näet punaista, millaisia mielikuvia se sinussa herättää? Punainen on viestinnässä kaikkein voimakkain väri; energiaa, lämpöä, muutosta, päättäväisyyttä tehokkuutta. Sen perusväri on aikanaan ollut korvamerkitty lähinnä paloautojen käyttöön, josta on tullut jopa käsite "paloautonpunainen". Punainen on ääripäiden väri, viesti elämästä ja kuolemasta (Punainen Risti) ja vihasta ja rakkaudesta. Sydänliiton viestinnässä näkyy verenpunainen, mikä on luontevaa, kun ajatuksen yhdistää suonissa kiertävään vereen. Meillä sydänyhteisön vapaaehtoisilla on punaiset liivit, kun käymme esim. sairaalassa vertaistukihenkilötehtävissä. Niistä ja rinnassa olevasta merkistä näkee, millä asialla liikumme. Viestinnässä punaista käytetään myös mm. pikaruokaloiden mainonnassa ja muissa julkikuvissa, paloautoissa ja poliittisessa viestinnässä. Markkinoinnissa sitä käytetään esim. stimuloimaan ruokahalua ja rohkaisemaan heräteostoksiin (mm. cuvio.fi.)

Viininpunainen maaruska usvaisella rannalla

Kuten monen muukin värin, punaisen viesti muuttuu, kun sitä sekoittaa muihin väreihin.

Vaaleanpunaisesta on sanottu, että se symboloi mm. herkkyyttä, pehmeyttä, naisellisuutta, viehätystä ja kohteliaisuuttakin. Värinä pinkin on mainittu olevan leikkisä, nuorekas ja iloinen, mutta joskus se saatetaan tulkita lapselliseksikin, ja toki pikkutyttöjen ja mm. Barbie-nukkien yllä näkee usein vaaleanpunaista. Itse olen jo ”vanha tyttö”, mutta pidän edelleen vaaleanpunaisesta ja siitä murretusta roosasta. Se tuo minulle mukavaa mieltä, joten heitän ikämääritelmät mäkeen! Jossain vaiheessa keräsin kirppareilta vaaleanpunaisia posliiniesineitäkin, joita alkoi olla jo melkoinen kokoelma. Sittemmin olen tuosta esineiden keräilystä luopunut, mutta pari pinkkiä neuletakkia ja pinkkikukkaisen kesämekon ostin vielä melko hiljattainkin. Juttelimme kenkäkaupan myyjän kanssa jo kymmenkunta vuotta sitten, miksi varttuneemmille (joiden jalka vaatii jo leveämmän lestin, esim. H-lestin) tarjotaan useimmiten mustia tai ruskeita kenkiä. Miksi ei tarjota värikkäitä kenkiä? 

Taiteilija Nanna Susi puhuttelee väreillään! Vaihtuva näyttely oli esillä taidemuseo Onnissa lokakuussa 2019. Lähimmäksi tuolloin tuli oheinen "Rakkautta maalataan punaisella" (Nanna Susi 2017).

Viininpunainen (tai useat purppuran sävyt), ruskea (maanläheisyyttä), harmaa (ajattomuutta, tasapainottavuutta huomiota herättävämpien värien kanssa), musta (eleganssia, suruasut) ja valkoinen (raikasta kontrastia tummemmille sävyille) tulevat vielä mieleen. Pelkkä harmaa voi olla esim. sisustuksessa tylsä, mutta jos sen yhdistää lähteiden vinkkien mukaan vaikka oranssiin, vaikutelma voi olla tyylikäs. Musta saa aikaan vahvoja tunteita, ja lähteet mainitsevat, että se on arvovaltainen väri. Valkoisen värin on sanottu ilmentävän puhtautta, rauhaa, parannusta ja tyyneyttä. Mieleen tulevat mm. lääkärien, kokkien tai kosmetologien työasut.

Aamuaurinko viininpunaisen yllä
Väri antaa viestin 

Violetti eli lila yhdistetään henkisyyteen, luovuuteen, viisauteen ja kunnioitukseen. Joidenkin lähteiden mukaan violetti yhdistetään kuninkaallisuuteen ja ylellisyyteen. Violetti väri voi antaa mielikuvan varallisuudesta, hengellisyydestä/henkisyydestä (eilen ihailin evl-kirkkokuoron violetteja esiintymisasuja), viisaudesta ja mystisyydestäkin. Mainonnassa monet brändit käyttävät violettia edustamaan luovuutta, mielikuvitusta ja naisellisuutta (käytetään mm. kauneustuotteissa).

Sininen on turvallinen, harmoninen ja rauhoittava väri; suomalaisille tärkeä yhtymäkohta on usein myös kotimaisuuteen (esim. Hyvää Suomesta -merkki eli Joutsenlippu). Onhan meillä siniristilippummekin, ja mm. poliiseilla on tummansininen uniformu. Sininen ilmentää arvoja, jotka ovat lähellä suomalaisten sydäntä: Luottamusta, turvallisuutta ja rauhallisuutta. Mainosyritysten lähteet sanovat, että sininen on värinä konservatiivinen, perinteinen sekä turvallinen, minkä vuoksi se valitaan monen brändin pääväriksi. Sinisen sävyjä on yli sata. 

Luonnossa korkean taivaan ja kaukana siintävät vuoret ja vaarat voi nähdä usein sinisinä.

Punaista puolukkaa hillomarjoiksi maakellariin lokakuussa 2024

Värit ravinnossa

Punaiset, oranssit ja keltaiset värit kasvimaailmassa ovat täynnä aurinkoista energiaa. Punaisissa, vihreissä ja keltaisissa ruoissa on monia terveyshyötyjä. Lähteiden mukaan punaiset ruoat karkottavat väsymystä, vähentävät tulehduksia ja onpa niiden kerrottu auttavan myös joidenkin vakavien sairauksien (kuten syövän) ehkäisyssä. Punaisista kasvikunnan tuotteista mieleen tulevat tomaatit, paprikat, chilit, vesimelonit, mansikat, puolukat, karpalot, vadelmat, punaherukat

Oranssit kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on luonnon oma piristysruiske. Oranssit porkkanat ja kurpitsat (esim. myskikurpitsa) sisältävät elimistölle hyödyllisiä kuituja ja kuidut jos mitkä vauhdittavat suoliston toimintaa, mikä on kenen vain terveydelle hyväksi. Hedelmistä ja marjoista joinakin esimerkkeinä nektariinit, aprikoosit, persikat, lakat ja tyrnit, pihlajan marjatkin.

Punaista puolukkaa ja sinistä mustikkaa ns. syöntimarjoiksi syksyllä 2024

Keltainen yhdistetään väriterapiassa ruoansulatus- ja hermojärjestelmään. Keltaista ruokaa ovat mm. voikukka, banaani, monet sitrushedelmät, meloni, ananas, mango, keltainen paprika ja maissi jne. Tämän kauden hedelmistä persimoni voi olla joko keltainen tai oranssi, riippunee kypsyysasteestakin.

Vihreä ravinto on monien lähteiden mukaan pitkäikäisyyden salaisuus suojaten kehoa ikääntymisen vaikutuksilta. Muun muassa vihreä salaatti, useimmat yrtit, parsakaali, kurkku, vihreä papu, herne, pinaatti ja vihreät kaalit (esim. ruusu- ja lehtikaali) sisältävät runsaasti vitamiineja ja ovat myös hyviä kuidun lähteitä. Hedelmistä ja marjoista tulee mieleen kiivi, vihreä omena, vihreä rypäle ja vihreä karviainen.

Vihreästä lehtikaalista saa vaikka mitä, sipsejäkin 

Valitse lautaselle jotakin jokaisesta väriryhmästä 

Siniset ja violetit ruoat kuten tummat viinirypäleet, luumut ja karhunvatukat ovat mehukkaan maukkaita. Lisäksi erityisesti mustikka ja mustaherukka ovat varsinaisia terveysmarjoja, joista tulee esiin uusissa tutkimuksissa yhä uusia ja uusia terveyshyötyjä. Jo isoäitien aikaan flunssassa nautittiin mustaherukkamehua sen runsaan C-vitamiinipitoisuuden vuoksi ja mustaherukan flavonoidit estänevätkin tulehduksien syntyä. Mustikka puolestaan oli jo isovanhemmille tuttu terveysmarja mm. erilaisissa vatsavaivoissa. Muistan kun lapsena ihmettelin, kun mummo suositteli mustikkasoppaa niin ripuliin kuin ummetukseenkin. Ihmemarja on siis tämä tuttu mustikkamme! Punasipuli, punakaali ja bataatti tulevat violetin värin kohdalla myös mieleen. Tasapainoinen harmonia ja monipuolinen ruokavalio syntyy syömällä jotain jokaisesta väriryhmästä luonnon antoisia herkkuja. (energiakeskus.com.)

Ei unohdeta valkoistakaan, viehättävä on, ja jos se vielä yhdistyy muihin väreihin kuten tässä 💛

Vastaväreistäkin hieman 

1700-luvulla kehitettyä väriympyrää ovat käyttäneet muun muassa Claude Monet ja Vincent van Gogh. Siinä perusväreiksi katsottiin punainenkeltainen ja sininen. Näistä kunkin vastaväriksi katsottiin se, joka saadaan kahta muuta yhdistämällä: toisin sanoen punaisen vastaväriksi tuli vihreä, keltaisen vastaväriksi violetti (tai Boutet'n väriympyrässä purppura) ja sinisen vastaväriksi oranssi. (Wikipedia 2024.) Omaa silmääni viehättää eri yhteyksissä mm. keltaisen ja vihreän yhdistäminen. 

Valkoiset vihannekset ja marjat olivat jäädä huomiotta, eiväthän ne ole niin värikkäitä. Myös niissä on monia tärkeitä ravintoaineita. Esimerkkeinä vaikkapa valkoiset pavut, kukkakaali, valkosipuli, valkoiset viinimarjat…

Vuoden 2024 Roosa nauha

Vaaleanpunainen Roosa nauha

Syyskaudella tuli jälleen uusi Roosa nauhakin myyntiin. Otan sen tässä ajankohtaisena esimerkkinä vaaleanpunaisen värin käytössä. Roosa nauha -keräys on maamme suurin keräys syövän voittamiseksi, toiminut jo v. 2003 lähtien. Lahjoituksilla tuetaan suomalaista syöpätutkimusta sekä sairastuneille ja heidän läheisilleen suunnattuja maksuttomia tuki- ja neuvontapalveluita. Vuoden 2024 Roosa nauhassa samettisen Roosa nauhan kukat symboloivat toivoa. Roosa nauhaa voi kantaa muistutuksena siitä, että niin kauan kuin on toivoa, on elämää.

Tämän vuoden Roosa nauhan on suunnitellut Vesterinen Yhtyeineen. Samettisen pehmeän Roosa nauhan kukat (kuva edellä) symboloivat meissä elävää toivoa. Nauhan koko tuotto menee Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen. (roosanauha.syopasaatio.fi.)

Kyläläiset toimittivat punaisen Vuonislahden Sydämen Itikanhiekalle kesällä 2024

Lisää värikkään ruoan terveysvaikutuksista

Antosyaanit ovat kasvien violetteja, sinisiä ja punaisia väriaineita, joita on lähinnä hedelmissä, marjoissa ja kukissa. Violetit antosyaanit antavat värin mm. mustaherukalle, punakaalille, luumulle ja siniselle perunalle, bataatillekin. Ne toimivat elimistössä myös antioksidantteina. Antioksidantit suojaavat soluja vapailta radikaaleilta ja niiden aiheuttamalta hapettumiselta. Antioksidantit vähentävät riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuoni- sekä tiettyihin syöpäsairauksiin. Elimistö valmistaa itsekin antioksidantteja, mutta ei riittävästi puolustusjärjestelmänsä ylläpitämiseksi. Siksi antioksidantteja on saatava myös ruoasta. Antioksidantteja ovat mm. beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste, E- ja C-vitamiini sekä seleeni. Vihanneksista, marjoista ja hedelmistä saatavat flavonoidit toimivat antioksidanttien tavoin. (kasvikset.fi.)

Verkkovajamme ympärillä hehkuvat syksyisin monenkirjavat värit. Varvuissa on mustikkaa ja puolukkaakin.

Värikäs ruokalautanen on useimmiten myös herkullinen, terveellinen ja kevyt valinta. Jos lautasella on keltaista, punaista, vihreää ja oranssia siinä on jo hyvinkin monipuolinen värikattaus. Itselleni on vakiintunut jo tavaksi vilkaista esim. kerran kuussa satokausikalenteria. Siitä näkee selkeästi ja nopeasti ne kauden tuotteet, jotka ovat sillä hetkellä värikkäimmillään, edullisimmillaan, ravintorikkaimmillaan ja maukkaimmillaan.

Luonnon värejä lokakuussa Marttalan pihassa

Värien hehkuva energia tuntuu virtaavan suoraan sydämeen!

Vihreä liitetään väripsykologiassa rauhallisuuteen, terveellisyyteen, tuoreuteen, luontoon ja mm. ekologisuuteen.  Sillä on sanottu olevan mieltäkin hoitavia vaikutuksia. Luonnon vihreyden keskellä moni kokee voivansa palautua ja elpyä stressistä. Poliittisessa viestinnässä näkee (puoluekannan mukaan) niin vihreää kuin sinistäkin. Sinisen lailla myös vihreästä on yli sata sävyä. Mainonnasta tulee mieleen mm. vihreä sähkö, tai vaikkapa vihreä siirtymä, millä viitataan luontoystävällisyyteen.

Rafael Wardin hehkuvaa oranssia Taidemuseo Onnissa (kuva 2023)

Oranssi on voimakas väri, joka stimuloi aivojen toimintaa ja lisää positiivisuutta. 

Viime viikolla ylläni oli jumpassa oranssi paita, ja se tuntui ikään kuin energisoivan. Olen huomannut, että jotkin värit kuin imevät pois energiaa, jotkut puolestaan tuntuvat tarjoavan sitä lisää. Nyt sotien riehuessa maailmalla, jotkut toimijat ovat alkaneet käyttää oranssia vaatteissaan rauhan aatteen kannatuksena. Viestinnässä tulevat mieleen huomioliivit; toki niitä näkee paitsi oransseina myös mm. neonvihreinäkin.

(Tässä päivityksessä em. lisäksi käytettyjä lähteitä: Johan Wolfgang von Goethe, Värioppi, suomennos 2019; cuvio.fi; mielenihmeet.fi).

Oheistan tähän syksyn värien aikaan 19.10.2023 kuolleen värien ystävän Eevan muistolle hehkuvan värikästä Rafael Wardin taidetta 💜 "Niin kauan kuin minut muistetaan, taiteeni elää" Rafael Wardi (1928 - 2021) sanoi. Wardi oli ja on yhä tunnettu hehkuvan värikkäistä teoksistaan. ”Oranssi soi. Keltainen laulaa” runoili Lassi Nummikin Rafael Wardista innoittuneena.

Luonnossa toistuvat syksyllä Wardin värit
Kirkkovuoden värit

Liturgisia värejä on Suomen luterilaisen kirkon kirkkovuodessa viisi: valkoinen, vihreä, punainen, violetti/sininen ja musta. Liturgiset värit korostavat kirkkovuoden sisältöjä. Jumalanpalveluksissa kirkkotekstiilit sekä tietyt osat papin liturgisesta vaatetuksesta ovat päivän liturgisen värin mukaisia. Yleensä pyhäpäivän väriä käytetään koko seuraavan viikon ajan. Valkoinen kuvaa iloa, kiitosta, puhtautta ja autuutta. Se on myös Jumalan, Kristuksen, taivaan enkelien ja pyhien symboli. Valkoista käytetään kirkkovuoden suurina juhlapäivinä. Valkoisen rinnalla voidaan käyttää myös hopean ja kullan värejä. Punainen on veren, tulen ja tunnustuksen väri. Punaista käytetään muun muassa helluntaina, pyhäinpäivänä sekä apostolien ja marttyyrien (Stefanus, Henrik) päivinä. (evl.fi.)  

Liturgisena värinä violetti on katumuksen, odotuksen ja parannuksen väri (kuva Joensuun evl-kirkosta)

Vihreä kuvaa toivoa ja iankaikkista elämää, mutta se on myös elämän ja arjen väri, kasvun väri. Vihreää käytetään loppiaisesta laskiaiseen sekä lähes kaikkina helluntain jälkeisen ajan pyhinä. Violetti on katumuksen, odotuksen ja parannuksen väri. Sitä käytetään toisena, kolmantena ja neljäntenä adventtisunnuntaina sekä paaston aikana ja hiljaisella viikolla. Violetin rinnalla voidaan käyttää myös tummaa sinistä, joka violetin tavoin symboloi katumusta ja odotusta. Musta on murheen ja surun sekä katoavaisuuden väri. Mustaa käytetään ainoastaan pitkäperjantaina ja sitä seuraavana hiljaisena lauantaina. (evl.fi.) 

Mustahan on vakiintunut jo kauan sitten myös suruasuksi ja toisaalta myös akateemisten ja tiettyjen yhteiskunnallisten  juhlien asuvalinnoiksi. Näissä yhteyksissä voidaan puhua pukukoodistakin, mihin myös värit liittyvät. 

Vihreä värjäysliemi lupiinien lehdistä Itikanhiekalla kesällä 2021

” - - Oi syksy, ihmeelliset värisi / eivät kuole, / vaikka valkeus peittää maan. / Ne elävät minussa, / sydämessäni. - -” (Ote Kirsi Kunnaksen esikoisrunoteoksen Villiomenapuu [1947] runosta Värit.)

Värikästä syksyn jatkoa meille itse kullekin 🍁🍂🍅🍓🍆🍇🍈🍋🍏