perjantai 7. kesäkuuta 2019

Katseen kukkiin käännän

"Jok ainut kesä minut valtaa vastustamatta
halu olla mehiläinen.
Niityltä niitylle minä lentäisin hoilaten,
hoippuen, hyräillen
ja jäisin kukkaan aina kunnes olisin uuvuksissa
ja tuuli kumppanini hyväilisi otsaani
kunnes tulisi se yksi
johon jäisin iäksi."

                                          Tommy Tabermann

Kesä on edennyt vauhdilla; kaikkialla kukkii, vihertää ja visertää. Luonnon kukoistusta ihaillessa aloin luoda aktiivisempia katseita myös huonekasveihini ja myös pihaan istutettaviin kesäkukkiin. Vapaa-ajan pesässämme Vuonislahdessa huonekasvit menestyvät vähällä hoidolla. Rönsyliljojen ohella enkelinsiipi, rahapuu, jukkapalmu ja juorut kukoistavat varsin hyvin. En ole mielestäni hoidellut niitä sen aktiivisemmin kuin kaupunkikodin kasvejakaan. Kaupungissa ovat kasvaneet lähinnä kaktukset ja nekin vaihtelevalla menestyksellä. Luulen että siellä maalla vanhan puutalon "henki" ja myös sopiva viileys etenkin arkiviikkoisin ovat edesauttaneet kasvien elämää. Mutta se kaikki lienee jo oman päivityksensä paikka, tässä keskityn tarkastelemaan näitä kukkien kaupunkioloja.

Istutimme kesäkukat kaupunkikerrostalomme pihalle viime viikolla pihatalkoissa. Paikalla oli mukavasti väkeä, ja pihan siistiminen sujui joutuisasti. Naapurin pikkutyttö toimi makutuomarina kukkien värejä valitessa, ja ihanaa pinkkiä, lilaa ja valkoista sieltä valikoitui 💗 Naapuri omaa ammattimaisen viherpeukalon ja hänen hoidossaan kesäkukat ovat kukoistaneet hyvin. Kuvan ottohetkellä ne oli juuri istutettu, ja siitä ne sitten vähitellen täyttävät kukkalaatikot.


Kevättalvella hankkimani fiikuksen alku on lähtenyt hyvään kasvuun, mutta tuossa toisessa (mikä lieneekään nimeltään?) lehtien kärjet ovat alkaneet muuttua ruskeiksi.  Marttojen sivuilla sanottiin tämän johtuvan mahdollisesti liian kovasta paahteesta tai ilman kuivuudesta. Sumuttaminen on hyväksi ja toisaalta myös kukan siirtäminen sivuun kuumimmasta auringon paahteesta. Marttojen vinkin mukaan voisi myös asettaa kiviä isolle aluslautaselle ja laittaa siihen vettä. Ruukun pohja ei saisi "uida" vedessä.
Fiikus mainitaan helppohoitoiseksi, ja ehkäpä se näillä eteläisen puolen ikkunoillakin paremmin pärjääkin. Toki sekin pitäisi muistaa suojata kaikkein kuumimmalta porotukselta.

Kiinnitin huomiota puutarhalla pihakukkia hakiessamme näihin mielestäni erikoisen värisiin tulilatvoihin, onpa ihanaa pinkkiä ja keltaista! Aiemmin meillä on ollut vain tummanpunaisia, nyt keittiön ikkunalla on pirteitä uusia värejä. Näistä kasvatan kenties viherkasveja, sitten kun kukinta päättyy - onhan niissä varsin komeat lehdet👍  Jotkut onnistuvat uudelleen kukittamisessakin, mutta minulta se ei ainakaan toistaiseksi ole onnistunut. Nyt tulilatvojen multa tuntuu muuten aivan liian kostealta, siispä malttia kasteluun...  😱

Tällaiseen liikakasteluun taipuvaisella kukkien hoitelijalla saattaisikin ns. salaojitus olla hyväksi huonekasveille, eli ruukun pohjalle voisi laittaa vaikka saviruukun palasia tai lecasoraa.

Viherpeukalo-sukulaiseni kliiviat ja muutkin huonekasvit kukkivat ja kasvavat upeasti kahvilla! Jopa orkidea kukkii hänen hoidossaan uudelleen tällä lannoituksella. Kyselin häneltä mittasuhteita, ja hän kertoi laittavansa kahvia kasteluveteen käsituntumalla, välillä puolet ja puolet ja välillä noin 1/3 kahvia ja loput vettä.  Sekä viherkasvit että kukkivat kukat kukoistavat hänen huomassaan. Itsekin olen toisinaan ruokkinut pihamme vanhoja perennoja kahvinporoilla.
Muun muassa saintpauliat eli paavalinkukat (tutummin "santut") kukkivat näin komeasti äitini ikkunalla. Hän on ollut aina todellinen viherpeukalo, ja eräs naapuri sanoikin, että jos hän laittaisi vaikka puisen kävelykepin multaan, niin eiköhän se jo kohta kukkisi 😉
Näitä hän sanoi vain kastelleensa maltillisesti aluslautaselle lämpimällä ja välillä myös kuumahkolla vedellä. Santut kukkivat tässä melko varjoisalla ikkunalla, ja niitä ei kuulemma ole sumuteltu. 
Kumppanini hiljattain edesmennyt isä kasvatti myös vielä 9-kymppisenäkin lähes huoneen laipioon saakka ulottuvia huonekasveja tällä samalla menetelmällä ja altakastelevia ruukkuja käyttäen.

Kauniisti kukkivan ananaskasvin kuvasin Joensuun Botaniassa. Tällaisesta olisi iloa ikkunallanikin  💚

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti