tiistai 13. elokuuta 2019

Nuken henki ja karjalaiset perinnenuket

Päivä vain ja hetki kerrallansa (338) 💕 💗

Sain omakseni Nuken henki -teoksen sen valmistuttua v. 2017. Nyt luin sen jälleen uudelleen. Blogipäivitykseni kuvissa olevat nuket sain niiden tekijältä Kyllikki Suvannolta.

Nuken henki -kirjan sivulla 5 on teksti: Kirja on omistettu elokuussa 2016 kuolleen Antti Suvannon (Kyllikin pojan) muistolle.

Kirjassa kerrotaan nukkien historiasta ja niihin liittyvästä symboliikasta ja kansanperinteestä. Kirjan myötä siirtyy kauniilla ja tunteikkaalla tavalla vanhaa, arvokasta tietoa ja taitoa tuleville sukupolville.  Tämä auttaa myös ymmärtämään ja muistamaan omia juuriamme.

Nuken tekemiseen käytetään kaikkea vanhaa ja jo kertaalleen käytettyä - siis nykyajan termeillä tämä on tuunausta ja kierrätystä parhaimmillaan.

Innostun ajatuksesta alkaa valmistaa helppoja nukkeja pois heitettävistä vanhoista vaatteista. Myös nappeja ja mm. vanhoja pukukoruja on kertynyt laatikoihin, ja niitä voisi käyttää nukkien valmistuksessa. Luonnosta löytyy monenlaista täyteainetta ja koristeluun tarvittavaa. Rahaakin säästyy, kun uusia tarvikkeita ei tarvitse ostaa 😊

Näillä nukeillani ei ole silmiä, suuta eikä nenääkään. Perinnenukke sai vaatteet, mutta sille ei maalattu kasvoja. Kansanuskomusten mukaan kasvoton nukke oli turvassa pahoilta hengiltä, ja ne eivät voineet asettua asumaan tällaiseen nukkeen. Kasvoton nukke oli siten myös turvallinen lapselle. (Emt. s. 14.)
 
Oheisessa kuvassa vasemmalla oleva nukke on nimeltään unelma-nukke.
Unelmanukke (vas.), jyvänukke ja äärimmäisenä oikealla pieni tolppanukke
Tarinan unelmanukkeen liittyvästä perinteestä kertoi karjalaismummo (emt. s. 48): Kun tytöllä oli jokin haave ja hän halusi sen toteutuvan, hän valmisti nuken, jolle kertoi unelmansa. Jos tytön haave toteutui, hän ompeli nukkeen kauniin napin, silkkinauhan tai pitsiä.

Oman unelmanukkeni helmaan ompelin kauniinvärisen napin tämän vuoden keväällä 😊.
Kuvassa keskellä sinikuviollisessa huivissaan on jyvänukke. Jyvillä täytetty nukke on ollut yksi tärkeä perinnenukke. Kevään tullen nuken sisällä olevat jyvät on kylvetty peltoon ja nukke jäi odottamaan uutta satoa.  Nuket on voitu täyttää myös tuoksuvilla heinillä ja yrteillä.
Kansanperinteen mukaan yrttien on uskottu myös parantavan sairauksia.



Syreenit ja suojelusnukke
Suojelusnukke on saanut huoneestani paikan lempitauluni alta.
Suojelusnukke on perinteinen talon, perheen ja kaikkien talon asukkaiden suojelija. Se tehtiin aina seitsemästä eri värisestä kankaasta ja kangaskaistaleita oli 12 + yksi kaistale, josta tehtiin kädet. (Emt. s. 56.)
Siihen en pysty ottamaan kantaa (ainakaan tiiviisti), mihin kaikkeen vanha uskomustieto perustuu. Kirjassa kuvataan myös karjalaisten kukkilintujen symboliikkaa, värien symboliikkaa ja mm. sitä, mikä merkitys joutsenella oli karjalaisille. Kiehtovaa yhtäkaikki! Olen nukkunut viime aikoina muuten huomattavasti aiempaa paremmin - siitä en osaa sanoa,  onko Uninen-Uneton viihtynytkin nykyisin nukkien seurassa, ja antanut tämän huonounisen nukkua rauhallisesti kunnon yöunia 💗


 Vanhan uskomuksen mukaan nipussa riippuvien nukkien määrän tulee olla pariton. Karjalassa äiti pani lapsen viereen sänkyyn nuken, jotta tämä nukkuisi hyvin. Sillä aikaa kun Uninen-Uneton viihtyi nuken seurassa, lapsi nukkui syvään ja rauhallisesti. (Emt. s. 29 - 30.) Nuket on kuvattu makuuhuoneeni seinältä.



Nuken henki -teoksessa s. 13 sanotaan, että se, jolle nukke lahjoitetaan, saa sen mukana avun, jota siivittävät antajan rakkaus, hyvä mieli ja vilpitön onnen ja hyvän elämän toivotus. Tätä kaikkea ajatellessani tunnen kiitollisuutta sitä hyvää kohtaan, mitä olen saanut niin monilta osakseni kuluneen vuoden aikana. Enkelinukkeja kuvaavan osion yhteydessä em. teoksessa sanotaan, että sana "enkeli" merkitsee kreikan kielessä viestintuojaa. Enkeli on hyvä henki, puolustaja, suojelija ja auttaja.
Näiden viestintuojien nimipäiviä taidetaan viettää mm. Seijan, Riitan, Tuulan, Iran, Martin, Petrin ja niin monen muun nimipäivinä - kiitos teille ja kiitos Kyllikille, Elizavetalle ja Jonnalle ihanasta kirjasta, josta en tahdo milloinkaan luopua  💕

LÄHDE: Kyllikki Suvanto, Elizaveta Korpelainen, Jonna Suvanto. 2017. Nuken henki. Karjalaisten perinnenukkien historiaa ja valmistusta. Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti