perjantai 2. elokuuta 2019

Lähiseudulla niin monta kaunista ja kiinnostavaa


"Tuntemattoman hyvän ihmisen työ on kuin vesisuoni, joka virtaa
salassa maan alla ja vaivihkaa
saa maan vihannoimaan".
-Thomas Carlyle

Kävimme 31.7 Tuulan ja Airin kanssa kimppakyydillä Värtsilän kesäteatterissa katsomassa Vallattoman Vihtorin. Itselläni ei autoa ole, joten suurkiitos Tuulalle kyydistä 💗 Menomatkalla kävimme katselemassa kauniin Särkijärven rantamaisemaa. Kävimme myös Tikkalan hautausmaalla, niillä paikkakunnan mennyt aika avautuu aivan erityisesti.
Mukavan teatterikokemuksen kruunasi historiakierros tienoolle.

 Huomasin jo aiemmin Joensuun museo Hilmassa kiinnostavan kuvaesittelyn tohmajärveläisestä Jouhkolan hovista, ja sinnehän me suuntasimmekin ensimmäiseksi. Karjalan kuninkaaksi nimetty Gabriel Wallenius (1725 - 1808) rakennutti tämän n. 10 - 20 km:n päässä Niiralan raja-asemalta olevan hovin. Tohmajoki ja Jänisjoki virtaavat lähistöllä. Kruununvouti G. Wallenius teki parannuksia paikallisiin oloihin, ja hän sai siitä Karjalan kuninkaan lisänimen. Wallenius perusti hovin v. 1764, ja se paloi v. 1907. Nykyinen rakennus (kuvat) valmistui noin v. 1908. Rakennus on mielestäni hivelevän kaunis yhä ja saa historiasta kiinnostuneen mielikuvituksen laukkaamaan. Läheisen aitauksen lampaita katsellessamme mieleeni nousi kuvajainen paimenpojista ja -tytöistä laitumien liepeillä. Pihapiiriä katsellessa tuli mielikuva naisista pitkissä hameissaan ja huivit hartioillaan kävelemässä pihapoluilla ja miehet hevosia kärryjen eteen ja pelloille valmistellessaan. Ah, menneen ajan lumoa 💚 Olen sanonut ystävilleni, että lienen syntynyt sata vuotta liian myöhään, sillä niin hyvin viihtyisin tuossa vanhassa ajassa. Jotkut ystävistäni ovat sanoneet, että luopuisit siis tämän ajan mukavuuksista: sähköstä, vesijohdosta sisävessoineen, hyvästä terveydenhoidosta...
Niin no, haaveillahan aina voi 😉 Realismia on toki sekin, että jos olisin syntynyt sata vuotta sitten ja saanut silloin tämän sydänsairauden, elinaikaa olisi ollut kai enintään pari vuotta. Nykylääketieteen ja sen tarjoamien hoitomahdollisuuksien myötä ennuste on paljon parempi. Ja koko ajan tehdään lisää tutkimustyötä ja hyvä niin.  
  
Kävimme myös Kaurilan Kylätalolla, mikä toimi v. 1898 - 1973 Kaurilan kansakouluna. Maiju Lassilan sisar Hanna Tietäväinen työskenteli koululla ensimmäisenä opettajana. Tuottelias kirjailija ja toimittaja Maiju Lassila (28.11.1868 - 21.5.1918) syntyi Tohmajärvellä. Kaurilan kylätalolla on nykyisin myös koulumuseo ja mm. vanhojen pukujen ja valokuvien esittelyä sekä viihtyisä kahvila. Jos liikutte tuolla suunnalla, suosittelen vierailemaan - kiinnostava historiallinen paikka ja kahvilassa mainiot kotitekoiset kahvileivät  😊 Toivottavasti itsekin pääsen vielä uudelleen Kaurilan kylätaloon tutustumaan sen museoon tarkemminkin ja osallistumaan viihtyisän kahvion juttutuokioihin 👍


Jouhkolan hovin julkisivua

Jouhkolan hovin puutarhassa omenat kypsyivät. Upea terassi ja kauniit koristeelliset ikkunanpuitteet!

Kaurilan kylätalolla on kiinnostava historia

Kaurilan vanhan kyläkoulun pulpettia piti tietenkin testata ;) Taustalla on tällä tienoolla asuneen Siiri "äitee" Rantasen hiihtopuku, sukset ja mm. monot.  Lisäksi vitriinissä on mm. lottapukuja ja marttapuku. Seinällä on presidenttiemme kuvat, kuten useimmissa kouluissa silloin ennen.


Värtsilän kesäteatteri toimi Arppen pihapiirin suurimmassa rakennuksessa navetan ylisillä. Tämä oli Värtsilän kunnan aikana maatilan päärakennus.
Alun aforismiin viitaten, kiitollisuus täyttää mielen ajatellessa heidän työpanostaan, jotka ovat keränneet mm. tämän tienoon historiaa esimerkiksi Kaurilan kylätaloon. Lukemattomat ovat olleet ne työtunnit, kun he ovat ideoineet, keränneet materiaalia ja rakentaneet näyttelyjä 💞 👍 Tätä hiljaista työtä on varmaankin tehty eri puolilla maakuntaa.

Vuonislahdessa käynnistyi vuosi sitten kesällä vanhojen valokuvien tallennusprojekti, joka sai innostuneen vastaanoton tienoon kyläläisten keskuudessa. On todella antoisaa ja mielenkiintoista saada olla mukana kaikessa tällaisessa.

Myös lähimatkailun puolesta haluan tuulettaa! Omasta maakunnastakin löytyy niin paljon kaunista ja mielenkiintoista, että miksi mennä merta edemmäs kalaan. Itselläni ainakin on niin paljon näkemättä ja kokematta ihan tässä muutamien kymmenien kilometrien säteellä. Seuraava matkani suuntautunee Rääkkylään ja siellä haluan tutustua mm. Villa Ruusulaan.
Tulevana viikonloppuna saapuu TSL:n organisoimana Vuonislahden kylään tutustumismatkalle runsaat 30 henkilöä Joensuun tienoolta - ja junalla tietenkin 👍

Julkisen liikenteen, kimppakyytien ja lähiseutumatkailun puolesta hehkuttaen 💞 💚 👍 😊 💗

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti