![]() |
Elävää vihreää ja entisajan harmaata harmonisesti rinnakkain. Kaikkea vanhaa ei pidä eikä tarvitse hävittää uuden tieltä 💚 |
"On kaunis kirkas huhtikuu mut paljahana vielä puu ja lunta paljon maassa, vaan katsos silmä sinervä jo päiväpuolla mättäällä se aukee kotihaassa." Immi Hellén (1861 - 1937).
Tällä(kin) kertaa kirjoitan myös itselleni muistutukseksi ajatuksia kestävyydestä ja tarpeettoman kuluttamisen hillitsemisestä. Lopussa on vakiintunut marttailu-osio ja hieman surusta hiljaisen viikon teemaan liittyvänä. Tunnistan toistavani erityisesti ilmastoteemaa ja muutakin kestävän kehityksen ajatusta. Työelämästä tuttu sanapari "sisäinen motivaatio" tulee nyt eläkeläisellekin mieleen. Siinähän ihminen hakeutuu omasta halustaan häntä itseään kiinnostavien tai hänestä itsestään arvokkaiden tehtävien ja teemojen pariin.
Toistamiseen liittyvä ja aina ajankohtainen teksti oli 23.3.2015 Positiivareiden sivuilla: "Katsopa omenapuuta. Siinä saattaa olla satoja omenia, ja jokaisessa omenassa on kymmenen siementä. Yhteensä tuhansia siemeniä. Joku voikin kysyä: mihin tarvitaan noin monta siementä vain siksi, että viereen kasvaa muutama uusi omenapuu? Luonnolla on antaa meille opetus: Useimmat siemenet eivät koskaan kasva. Jos haluat että jotakin tapahtuu oikeasti, sinun on yritettävä useammin kuin kerran." Jospa kylväisi tänäänkin sen tärkeän siemenen...
![]() |
Hiilijalanjälki pienemmäksi -huoneentaulu Joensuun Marttakeskuksella |
Makua mausteilla -kurssilla 4.4 marttakeskuksella ruokaillessamme luin seinällä olleesta ajankohtaisen osuvasta huoneentaulusta, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljen on pienennyttävä kolmannekseen nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Tulin ajatelleeksi, että siihenhän ei ole kuin muutama vuosi. Ja toisaalta se on vain takaraja, paljon pitäisi tapahtua jo sitä ennen.
Useimmille saattaisi riittää esimerkiksi se (enintään?) yksi lomalento vuodessa? Silloin kai matkastakin nauttisi enemmän, kun niitä ei tee niin tiuhaan.
![]() |
Naapurin suloinen Mauno 💓 |
Kuuntelin Flinkkilä & Kellomäki -haastatteluohjelmaa YleAreenalta useampaankin kertaan, ja erityisesti puhutteli Riikka Suomisen haastattelu muutama viikko sitten. Riikka sanoi, että maapallolla on nyt huoliämpäri täynnä: on sotaa, korona ja ilmastonmuutos. Näiden kolmen maapalloa koetelleen ja yhä koettelevan tapahtuman jälkeen moni asia voi olla pysyvästi toisin. Toimittaja kysyi haastateltavaltaan, että kun sinulla on koira, eikö se kuormita ilmastoa. Tepsu-koirahan syö lihaa ja senkin ruuan voisi säästää ihmisille, keskustelijat pohdiskelivat. Riikka sanoi osuvasti, että jokaisella voisi olla oma ilmasto-/hiilibudjettinsa, jonka hän saisi käyttää miten haluaa. Joku haluaa matkustella, joku lisää neliöitä asuntoonsa jne. Hän priorisoi koiraan. Itsekin varmasti priorisoisin juuri koiraan, jos ei allergiasyyt estäisi koiran hankintaa. Onneksi naapureilla, sukulaisilla ja ystävillä on koiria, joita voi helliä. Laitoin oheen naapurieni Iida-Maijan ja Konstan luvalla kuvan heidän perheenjäsenestään Maunosta. Juuri tällainen koira olisi minullakin, jos se olisi mahdollista 💗
![]() |
Dukkah-salaattia ja valkopapu-parsakaalisalaattia 4.4. kurssilla |
Marttojen makua mausteilla -kurssi 4.4.2022 oli
monipuolinen, uudenlaiseen maustamiseen innostava ja tuotoksiltaan herkullinen. Mielestäni se oli kasvispainotteisuudessaan myös todellista ilmastoruokaa 👍Valmistimme mm. itämaista pho-keittoa, Dukkah-salaattia, kasvispyöryköitä
tahinikastikkeella, intialaistyyppistä currya inkivääririisillä, pippuripastaa,
valkopapuparsakaalisalaattia ja jälkiruuaksi ranskalaista uunivanukasta sekä
päärynöitä mascarponevaahdolla. Viimeisimmässä Martat-lehdessä 2/2022 s. 14 - 19 on artikkeli ja ohjeita Makua
mausteilla -kurssista. Nyt vain pitäisi
itsenikin lähteä rohkeasti kokeilemaan uudenlaista maustamista. Maustamalla saa paitsi lisää makua ruokaan, myös toivottua vähäsuolaisuutta, mikä on tärkeää meille, jotka haluamme terveyssyistä vähentää suolan
käyttöä. Kurssilla oppi, että vaihtoehtoja on paljon, etsimällä ja
maistelemalla löytynevät ne omat suosikit. Itse ajattelin aloittaa ottamalla
tuoreet taatelit parsakaalisalaattia maustamaan
Em. henkilökohtaiselle ilmastobudjetille ja monille muillekin kuluttamisen vähentämiseen tähtääville asioille saatetaan tänään vielä nauraa, tai joku voi pitää ajatusta vaikkapa henkilökohtaisesta hiilibudjetista kohtuuttomanakin, mutta tuskin niin on tulevaisuudessa. Monelle asialle naurettiin vielä 10 tai 20 vuotta sitten, ja nyt ne ovat jo totuttua arkipäivää. Eräs noin viisikymppinen isoäiti sanoi, että hänen lapsenlapsensa saattavat kysyä häneltä esim. 30 vuoden kuluttua, että mitä te oikein ajattelitte silloin kuluttaessanne, vai ajattelitteko yhtään mitään?
![]() |
Makua mausteilla -kurssin ruokapöytää 😋 |
Marttojen kurssilta 4.4. oppimistamme ajattelin kokeilla piakkoin mm. valkopapu-parsakaalisalaattia. Siihen tulee kahden keitetyn parsan lisäksi yksi pkt valkoisia keitettyjä papuja, yksi dl paahdettuja auringonkukansiemeniä, kuusi - kahdeksan tuoretta taatelia, yksi rkl valkosipulirouhetta ja yksi tl chilihiutaleita. Kastikkeeksi puoli dl oliiviöljyä, 2 rkl valkoviinietikkaa ja 1 tl dijonsinappia. Mielestäni erityisesti taatelit tekivät yllättävänkin hyvän säväyksen tähän salaattiin 😋
Vielä muutama vuosi sitten ennen koronaa kuuli mm. somessa kommentteja, että säästäkööt suuryritykset ja valtiot ilmastoa, hän satsaa omaan nautintoonsa kuluttamalla. Joku taas hillitsee omaatuntoaan sillä, että kierrättää aktiivisesti. Riikka Suominen sanoi haastattelussa hyvin, että paras ekoteko on jättää ostamatta se, mitä ei aivan välttämättä tarvitse. Ei pitäisi ainakaan kilpailla esim. kuluttamisessa, vaan auttaa toisiaan ja jakaa enemmän omastaan, hän mm. totesi.
Ihailemalla opimme enemmän kuin arvostelemalla (Positiivarit 29.3.2022). Ihailen Riikka Suomista ja hänen kaltaisiaan ajattelijoita ja toimijoita. Monissa keskusteluissa on noussut sellaistakin näkökulmaa, että voiko tästä kaikesta etäelämästä oppia, oppia syyllisiä etsimättä. Paljon elämää (mm. sota-ajan) nähneet sanovat, että eikö ihminen huomaa luonnon varoitusmerkkejä jo pidemmältäkin ajalta: tsunamia, maastopaloja, tulvia ja hirmumyrskyjä, uusia pelottavia viruksia, maanjäristyksiä jne. Lisäksi on muita koettelemuksia: ilmastopakolaisuutta ja sotaakin.![]() |
Vuonislahtelaissyntyisen Sirpa Sulopuiston uutuuskirja 🌹 |
![]() |
Enossa osan ajastaan asuvan Ulla Vaarnamon viimeisin teos 🌸 |
Näiden em. teosten tarinat ovat helmiä erityisesti meille historian rakastajille ja mielestäni myös kaikille ajallisesta lähihistoriasta tai tienoomme historiasta kiinnostuneille. Tuskin maltan odottaa, kun pääsen paneutumaan tarkemmin näihin teoksiin 💕 Toivon voivani palata sisältöihin myöhemmin tämänkin kanavan kautta.
Toki toivoisin myös vielä joskus pääseväni käymään Espanjassa, ehkäpä kerran Pariisissakin. Olen itseasiassa suunnitellut sitä jo aika kauankin. Tietysti jotenkin ristiriitaisin tunnoin olen tuon pienen matka-haaveenkin kanssa. Jonkinlainen lohtu kolkuttavalle tunnolleni on se, että lentomatkoja olen tehnyt vain vähän, keskimäärin kai noin kaksi kymmenessä vuodessa. Nuorempana kyllä enemmänkin. Mannertenvälisiä lentoja en kuitenkaan ole lentänyt koskaan, ja tuskin lennänkään. Tietysti sitä voisin miettiä enemmän, että sijoittaisin ne pankkitilillä olevat kulutukselta säästyneet eurot johonkin kestävän kehityksen kohteeseen, vaikka luonnon suojeluun. Silloin sekin raha olisi osaltaan edistämässä arvoja, joita pidän tärkeinä.
![]() |
Lealta lahjaksi saadun runokokoelman juuret ovat metsissä, järvien rannoilla ja soilla 🌲 |
Ote em. Erja Laakkosen runokirjasta s. 12: ”Metsä vastasi minulle / oksat tarttuivat käsiini / Vaikka sinne en huhunnut / ketään kutsunut nimeltä / Tule tänne tyttökulta / astu kohti korpimaita / Täällä kelpaat kuljeskella / kuusten alla käydessäsi - -”
Joillakin voi olla tuttavia, yhteistyökumppaneita tai sukulaisia kaukomailla, ja heitä haluaa päästä tapaamaan. Yhä useampi ajattelee kuitenkin kestävää kehitystä myös tässä konkreettisesti, ja korvaa ainakin osan matkoistaan teamsilla, skypellä, livestriimauksella ja mitä kaikkia niitä jo onkaan. Hankkeiden ja muiden työyhteisöjen toimijat eivät ehkä kannusta enää entiseen malliin työntekijöitään lentämään ja katselemaan siellä paikanpäällä kutakin kaukaista kohdetta. Korona-aika osoitti, että monet tapaamiset voi tehdä kätevästi etäyhteyksilläkin. Matkalla olevan kokemat elämykset saattavat jäädä silloin ohuemmiksi, mutta osallistuminen ilmastotalkoisiin on kuitenkin tärkeämpää.
![]() |
Synttärilahja maaliskuun lopussa huomaavaiselta kumppanilta 💗 |
Ote lahjakirjastani: ” Vaikka en enää voi kuunnella ääntäsi, rohkaisun sanat loistavat niin kuin valo. Muistan sinut aina.” (Emts. 13).
Ihminen tottuu luonnonmukaisempaan elämään, oppii elämään säästävämmin ja karsimaan menojaan. Samalla tavalla siihen kai tottuu kuin on tottunut runsaaseen kuluttamiseenkin.
Aloin miettiä, mihin olen ruuan lisäksi kuluttanut viime aikoina. Olen ostanut kaksi kirjaa. Laitan tähän kuvat hankkimistani ja lahjaksi saamistani kirjoista. Sisältöihin palaan varmaankin myöhemmin, kun olen tutustunut paremmin. Nyt kirjallisuuspiirin kirjojen lukeminen on vienyt aikaa. Vaikka kulutuksen vähentäminen on tärkeää, ystävien ja läheisempien tuttujen kirjoittamat kirjat olen päättänyt hankkia omaksi - se on mielestäni kestävää kulutusta ja mitä parhainta kehitystä itsellekin. Erja Laakkosen ja Anna-Mari Kaskisen runokirjat sain lahjaksi.
Huomasin muuten fb:n antamasta tekstimuistosta, että minulla oli siinä kuvassa samat ulkoiluvaatteet kuin 12 vuotta sitten. Päähinettä ja kaulaliinaa myöten. Siitä tuli itseasiassa oikein hyvä mieli, onhan se ilmastoteko tavallaan, kun käyttää vaatteet tarkkaan. On mulla pari muuta ulkoiluvaatekertaa, joita käytän suunnilleen vuorotellen, joten ihan pelkästään noiden samojen vaatteiden varassa en ole ollut kahtatoista vuotta 😄 Toisaalta olen iloinen siitä, että mitat ovat pysyneet osapuilleen samoina - se kylläkin vaatii kohdallani jatkuvaa seurantaa ja panostusta 😎 Aikoinaan tosin tuli hankittua lähinnä työssä käytettyjä vaatteita liikaakin, paljon vähemmällä olisin pärjännyt.
![]() |
Särkisalmen pilkkireissulla v. 2010 käyttämäni vaatteet ovat yhä käytössä 👍 |
![]() |
Sula vesi Jauhiaisen salmen tienoilla huhtikuussa 2015 |
![]() |
Pälviä Pielisen rannassa |
lämpö kahden ihmisen.
Vaikket tänään ole tässä,
ystävyys jää, ikuinen.” (Anna-Mari Kaskinen.)
![]() |
Aurinkoa rannalla ja melkein kuin sannalla huhtikuussa 2015 |
Ajankohtainen marttailuosio vielä: martat kannustavat ilmastoystävälliseen kasvispainotteiseen ruokaan (kaksi kuvaa aiempana), kohtuulliseen kuluttamiseen ja kotimaisuuteen. Kotivara on tullut tänä keväänä jälleen ajankohtaiseksi. Koronakaranteen alkaessa 23.3.2020 olin kopioinut martat.fi -sivuilta seuraavan ohjeen kotivaraksi. Kopioidussa testissä on väljemmät välit ehkä siksi, että sinne voi lisäillä itselle välttämättömiä tuotteita, ja tietysti voi jättää jo ehdotetuista jotain pois. Marttojen ehdotus:
"Kotivara on vettä ja ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi:
72 tunnin varautumissuosituksella tarkoitetaan sitä, että jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta. Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään koko ajan. Kokoa mieleisesi kotivara sellaisista elintarvikkeista, joita käytät muutenkin. Mieti myös mitä ja miten voit tarvittaessa laittaa ruokaa sähkökatkon aikana. Hanki kotivaraan esimerkiksi:
juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä
tuoreita hedelmiä, kasviksia ja juureksia sekä säilykkeitä
leipää, näkkileipää, riisikakkuja, korppuja
pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä
hilloja, soseita
muroja, myslejä, hiutaleita
mehuja, mehukeittoja
huoneenlämmössä säilyvää maitoa ja kasvijuomia
kala-, liha- ja papusäilykkeitä
lastenruokia
pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta
erityisruokavalioiselle sopivaa ruokaa
välipalapatukoita, keksejä, suklaata, sipsejä
lemmikeille ruokaa.
Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä. Näin ruokien kierto sujuu eivätkä elintarvikkeet pääse vanhentumaan ja syntymään hävikkiä."
![]() |
Tulppaanien alut ovat kaupunki-lähiympäristöni ensimmäisiä kevään merkkejä 🌷 |
![]() |
Nyt kokeillaan tämän kauden hedelmän (mangon) jatkojalostamista siemenestä ruukkukasviksi 🌱 Netistä löytyy ohjeita. |
Olen huomannut nykyisin eräissä sähköisissä viestimissä vihan ilmaisuja heiltäkin, joilta sitä en olisi edes osannut kuvitella. Ehkä sielläkin on pohjalla suru, ehkä myös pelko ja huoli. Hiljattain edesmennyt ystäväni sanoi, että olen miettinyt usein samaa verkkokeskustelujen hengestä. Useammin kuin kerran olen huomannut kuinka keskustelun tyyli ja ilmaisujen sävy voi hetkessä muuttua ilkeäksi, jopa X-ryhmissä, joiden tarkoitus on kai jakaa uusia ohjeita ja vertaistukea. Joskus jonkin harrastetyhmän asiaton viestintä johti siihen, että ryhmä jakaantui kahteen. Erimieliset perustivat oman ryhmänsä. Ehkäpä meidän ihmisten yksi perustarpeista onkin päästää höyryjä ulos paikassa kuin paikassa, joskus vähän epäasiallisestikin, surullista. 💔
Ihmisluontoon tosiaan kuulunee päästellä aika-ajoittain höyryjä ulos. Sen ymmärtäminen on omalla tavallaan näkemystä avartavaa, vaikka tuo kaikki on surullista tietenkin. Joskus ilkeyden kohteet pystyvät ohittamaan kommentit sen kummemmin reagoimatta, mikä usein hiljentää höyryjen päästelijän purkaukset ainakin hetkeksi. Pohdin täällä aiemmin, että esimerkiksi trolli ilmeisesti janoaa huomiota ja elää siitä. Kun se ei saa huomiota, trollaukset kaatuvat omaan mahdottomuuteensa.
![]() |
Ajankohtaista on myös se, että nyt viimeistään on aika tyhjentää pakastinta ja maakellarin varastoja! |
Vihan taustalla on suru. ”Suru saapui tietä käyden / huoli vieraaksi ajeli / Tulipa sisään ovesta / tänne itsensä asetti / liittyi pöytään syömäsille / pisti maata sängyn päälle / aina kulki kintereillä / jokaista kysyi perästä / Millä vieras lähteväksi / kuinka kurja kulkijaksi / Eipä kuuntele puhetta / mitään käskyistä välitä.” (Erja Laakkonen 2020, s. 21.)
![]() |
Kuvamuisto Seurasaaresta toukokuussa 2011 |
FB antoi tekstimuiston joltain aikaisemmalta huhtikuulta, missä oli mielestäni sopivia ajatuksia tähänkin aikaan:
Juuri tänään yritän elää ainoastaan tämän päivän koettamatta ratkaista koko elämäni ongelmia yhdellä kertaa. Jaksan yhden päivän selviytyä sellaisestakin, mikä lamauttaisi voimani, jos ajattelisin, että minun olisi kestettävä sitä koko ikäni. Juuri tänään yritän olla riittävän onnellinen. Juuri tänään yritän mukautua vallitseviin oloihin. Tänään yritän olla pelkäämättä.
Erityisesti haluan rohkein mielin nauttia kaikesta kauniista,
kuten joutsenista joella ja hopeisesta valosta järvellä, kevään ensimmäisistä kultaisista kukinnoista, ja uskoa, että maailma
antaa minulle kaiken, minkä itse sille annan.
(Kenneth Holmesia mukaillen.)
Rauhallista pääsiäisen aikaa 💚💛
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti