maanantai 9. toukokuuta 2022

Terveysasiat sydämellä, rasva rasitteena; marttailuosiossa riittävyys-mietteitä

Toukokuun ihana kukkija sinivuokko 💙

"Pienikin näkökulman muutos voi
muuttaa koko elämän. Miten pieni
asenteen säätäminen voikaan
mullistaa maailman ympärilläsi
."
(Oprah Winfrey.)

Havahduin terveysasioiden seurantaan jälleen nyt keväällä vuosiverikokeiden yhteydessä; eli näkökulmaa tai jopa asennetta tulee tarkentaa, kuten alun mietelauseessa ohjataan. Olen käyttänyt tässä toukokuun tekstissäni lähteinä sydan.fi-nettisivuja, hieman myös kiloklubi.fi:n sivuja sekä sydänkuntoutuksesta tekemiäni muistiinpanoja. Painon seurantakin liittyy kohdallani terveysasioihin, puntari näytti jo välillä reilua paria kiloa vakiintunutta isompaa lukemaa. Eikä tuon vertaisessa sinänsä mitään, mutta useimmiten kun paino alkaa nousta, se vain jatkaa nousuaan, jos ei tee korjausliikkeitä. 

Kävin huhtikuussa vuosittaisissa verikokeissa terveyskeskuksen lähetteellä, ja lähes kaikki oli suunnilleen viitearvoissa. Katsoin tulokset omakannasta ja soitin lähinnä kolesteroli-arvon vuoksi terveyskeskukseen. Verenpaineita seurailen omatoimisesti. Kolesteroli oli laskenut hieman viime kevään 3-alkuisesta, mutta LDL oli vielä yli 3. Sydänsairaalla pitäisi olla alle 3... Seurantaverikoe on n. kolmen kk:n kuluttua. Nyt siis jälleen tiukentamaan ruokavaliota, ja toivon, että em. elämäntapamuutoksilla tippuu hieman myös paino, lähtisi ainakin se noussut pari kg. Ehkäpä syksyn blogissani on siitä, onnistuinko alentamaan kolesterolia. Terveysasioista kirjoitan siis tällä kertaa, ts. kirjoitan apuotsikkoni mukaisesti kulloinkin siitä, mikä on sydämellä. Kuvat ovat paitsi ruuista, osa myös muusta, mitä tähän ajankohtaan liittyy (kulttuuria ja pieni matkakin).

Kauden kasvis broccolini pähkinöiden kanssa öljyssä paistettuna

Työvuosinani mulla oli kokonaiskolesteroli 5–6, mutta silloin siitä vain mainittiin, että voisihan tuo olla alempikin. Silloin minulla ei tosin vielä ollut sydändiagnoosia. Nyt em:n takia LDL-kolesterolin pitäisi olla alle 3. Olen kyllä saanut sitä pitkäjänteisellä ruokavaliolla tiputettuakin. Yritän tiukentaa ruokavaliota, koska en oikeastaan haluaisi lääkehoitoa siihen, koska em:n diag. vuoksi on jo lääkkeitä. Toki jos on pakko ottaa, kiltisti tietenkin teen sen. 

Kolesterolista aloin miettiä, mitä vielä voisin tehdä. Voisin kai jättää ne satunnaiset suklaapalat, jäätelöt tai kahvipullatkin pois. Lihaahan emme kumpikaan syö enää lainkaan (minä tosin hieman kanaa tai kalkkunaa joskus) ja muutkin eläinrasvat ovat minimissään. Kanan kohdalla olen alkanut miettiä tehokasvatettua tuotantoakin, mikä ei tunnu hyvältä. Maitotuotteista jonkin verran rae- ja sulatejuustoa käytän ja silloin tällöin jugurttia. Jälkimmäisessä olen alkanut siirtyä kaurapohjaisiin tuotteisiin ja kauramaitoahan on käytetty aamupuuron kanssa jo pidemmän aikaa. Alkoholi tai tupakka eivät kuulu nautintoaineisiimme. Nk. suun nautinnot lienevät (?) melko vähissä, mutta onhan noita tullut jo tähän ikään saatua ihan riittämiin. Jos toisten laittamaan herkkupöytään pääsen, silloin useimmiten nautin hyvällä halulla sitä, mitä tarjotaan. Viime viikonloppuna Savon reissulla nautiskelin karjalanpiirakkaa munavoilla ja herkullisen voipullankin kahvin kanssa. 

Parsaa lisukkeineen

Elämässä on muitakin iloja kuin suun nautinnot - sekin on hyvä muistaa. Kulttuuri tuottaa iloa ja nautintoa, eikä se lihota tai aiheuta terveysriskejä 😍 Keväinen luonto linnunlauluineen ja kasvun ihmeineen on myös ihana. Kohta vuohenputketkin ja muut luonnonyrtit nousevat, ja niistä saa oivallista lisuketta ruokaansa. 

Tiukkaruokavalioinen elämäntyyli kuulostaa toisaalta omiinkin korviini aika askeettiselta. Olen kuitenkin päättänyt tehdä terveyteni eteen sen minkä pystyn. Kaikki ei tietenkään ole omassa varassa, mutta haluan uskoa, että itsekin voi tehdä varsin paljonkin terveytensä eteen – ja perheensäkin eteen, jos useammalle henkilölle hankkii/laittaa ruuat. Sitoutumista ja jopa kieltäymyksiä se vaatii, pidänhän itsekin esim. makkarasta, jäätelöstä ja suklaasta. Näissä asioissa elämä antaa kuitenkin valintojen mahdollisuuden. Jos joskus nautin vaikka kyläkaupalla tai torilla jäätelön, keskityn siihen hartaalla nautinnolla 😋

Palasin kertauksen vuoksi lukemaan kuntoutusviikkoni jälkeistä blogiani marraskuulta 2020. Sydänmerkki ja kotimaisuudesta kertova joutsenmerkki olivat jo silloin toimineet jonkinlaisina osviittoina valinnoissa. Hyvä muistutus tähänkin hetkeen! Kuntoutuksessa herättelyä antoi mm. se asiantuntijan viesti, että paksu maha on lihavuuden terveysvaarojen selkein osoitin. Kehossa on varastoituneena rasvaa ihon alla ja keskikehon sisäosissa. Tätä jälkimmäistä rasvaa kutsutaan myös viskeraalirasvaksi, ja sen suuri määrä selittää huomattavan osan lihavuuteen liittyvistä terveysvaaroista.  Mittauksen tehnyt asiantuntija kuntoutuksessa sanoi, että kohdallani pitäisi saada vatsarasvaa 2–3 kg pois, mutta lihasta ei saisi lähteä. Siinä onkin haastetta, että läski lähtisi juuri vatsasta, eikä muualta! Syön kyllä mielestäni nykyään varsin terveellisesti, ja lihaksille tärkeää valkuaistakin tulee arvioni mukaan riittävästi, kasvisvalkuaista voisin kyllä lisätäkin.

Kasviswokkia papujen kera

Lueskelin myös sydan.fi-sivuja. Siellä todettiin, että matala-asteinen tulehdus (mistä keskivartalolihavuus usein viestii) liittyy monien kroonisten sairauksien syntyyn, kuten kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonisairauksien sekä aivo- ja muistisairauksien syntyyn. Marjojen lisääminen ruokavalioon voi olla yksinkertainen ja käytännönläheinen tapa laskea tulehdusta kehossa. Sydänmerkin avulla kaupasta on helpompi löytää tuotteita, joissa on vähemmän tai parempaa rasvaa, vähemmän suolaa ja sokeria, mutta enemmän kuitua kuin tavallisessa tuotteessa. Pakkausmerkintöjen vertailu auttaa löytämään itselle sopivia tuotteita. Hyvinkin tärkeänä lisäbonuksena tulee se, että ekologinen ja terveellinen syöminen kulkevat käsi kädessä! (lähde: sydan.fi.)

Savon reissullamme 7.5 salaattibaarissa nautittu tuhti annos piti nälkää pitkään

Miten sitten vyötärölle kertynyttä rasvaa saisi vähennettyä? Periaatteessa vyötärörasva pienenee aina kun laihtuu, asiantuntijat sanovat.  Muun muassa Kiloklubin sivuilla sanotaan, että jos rasva kerääntyy vatsaontelon sisään, se asettuu myös sisäelinten, kuten maksan, munuaisten, haiman ja sydämen seutuun. Kun nämä aineenvaihdunnalle ja elämälle tärkeät elimet rasvoittuvat, siitä aiheutuu monenlaisia terveysriskejä. Tutkimusten mukaan liikunnan avulla laihtuminen polttaa rasvaa vyötäröltä suhteessa paremmin kuin laihtuminen ruokavalion avulla. Vatsalihasten treenaamisesta ei tässä tapauksessa ole kuitenkaan suurta hyötyä, vaan mikä tahansa energiaa kuluttava fyysinen aktiivisuus (esim. reipas kävely, pyöräily, uinti, jne.) riittää. (Emt.)

Savulohileivissä on suolaa tuhdisti, mutta joskus (harkiten) näinkin...

Kertauksena muistuttelen, että vatsaontelon sisäinen rasva on haitallisinta. Tutkimusten mukaan se lisää diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia huomattavasti enemmän kuin ihonalainen rasva. Kuten aiemmin jo olikin esillä, vyötärö kapenee suhteessa eniten liikunnalla. Kiloklubin sivuilla sanotaan: vyötärön etsimisessä tehokas ja pitkäjänteinen, kuukausien sinnikäs työ vatsan seudun pinnallisten ja syvien sekä selän syvien lihasten kiinteyttäminen voi tuoda oman apunsa. Motivaatiota tarvitaan 😎Liikunta polttaa vatsaontelon sisältä rasvaa ja säännölliset vatsalihasliikkeet voivat tiivistää löysällä olevia vatsalihaksia. Aerobinen liikunta eli kävely, hölkkä, pyöräily ovat hyviä, asiantuntijat muistuttavat. Lisäksi voi tehdä keskivartalo- ja vatsalihasten treeniä: syvien vatsalihasten ja selkälihasten treenaaminen on hyödyksi siinäkin mielessä, että ne suoristavat ryhtiä.

Saisipa taas katiskalla ahvenia, tässä savuahvenet v. -20 toukokuulta

Kannattaa siis jatkaa liikunnan parissa lisäten siihen vatsaliikkeitä vaikka kotijumppana, etenkin jos niitä ei tule ohjatuissa jumpissani tai joogassa. Jotta saisin sen kuntoutuksen asiantuntijan suosittaman 2–3 kg vatsaontelorasvaa pois, kalorimäärää on tietysti pienennettävä myös. Siihen toimivat ohjenuorina myös ne Patrik Borginkin keskeiset ohjeet: Lisätään kasviksia jokapäiväiseen ruokavalioon ja muistetaan säännölliset ruokailuvälit. Valkuaista tulee saada ravinnosta riittävästi, ettei lihaskatoa ala tulla.

Ohjatut jumpat jäivät nyt jälleen huhtikuun lopussa kesätauolle. Myös hiihtokausi on päättynyt. Täytyykin alkaa panostaa pyöräilyyn ja sauvakävelyyn. Kumppani huolsi jo polkupyöränikin. 
Keskivartalon lihasten vahvistamiseksi voisin tehdä vatsaliikkeitä vaikka tv:tä katsoessani. Painotan tässäkin vatsaliikkeitä, sillä alaselkäni on oireillut ajoittaisina kipuina, mikä johtunee ainakin pääosin heikoista vatsalihaksista. Jos esim. joutuu seisomaan pidemmän aikaa jollain kovalla lattialla, kivunvihlaisut selässä voivat olla ilkeitäkin.

Ostan läheisestä Kotileipurin Herkkupajasta hapanjuurileipiä useamman kerralla ja pakastan osan

Olen nyt lisännyt hedelmiä ja vihanneksia jokapäiväiseen ruokavaliooni. Pyrin siihen, että pakastimessa olisi aina varalla kukka- ja parsakaalia tai esim. pinaattipakastekuutioita tai pikkuporkkanoita. Tomaattisäilykehyllyjä myös silmäilin, ja lähimarkettimme tarjonta näytti niin suurelta, että tuli suorastaan valinnanvaikeus. Otin lopulta jotain salsaa, siinä on tomaattia, mangoa, papaijaa ja ananasta. Rasvaa 0 % ja suolaa jotain 0,6. Tuoteselosteiden lukemiseen tarvitsen kyllä kohta suurennuslasin, niin pienellä tekstillä ne ovat 😳

Tämän kauden kasviksina on mennyt parsaa, suippopaprikaa, broccolinia, kokonainen ananas viikoittain ja helmitomaatteja. Porkkanat ja päärynät ovat myös helppoja ja edullisia välipaloja. Kun tulee nälkäisenä kotiin, kaapissa pitää näköjään olla aina jotain valmista, tai tie johtaa tosi helposti suklaalevyn tms. luokse… 😔 Toki syön päivän mittaan muutakin kuin heviä, mutta koetan keskittyä nyt enemmän siihen. Paino on lähtenyt hevin lisäämisen jälkeen pieneen laskuun, mikä on hyvä bonus. Olo on pirteämpi ja ruokailuun on tullut nyt parempi rytmi, mikä kuitenkin on tärkeintä. Kasvispohjaisiin öljyihin minun pitää kiinnittää enemmän huomiota; olen ymmärtänyt, että ne ovat nk. hyvän kolesterolin kannalta olennaisia.  

Sienet ovat kevyttä luonnonruokaa ja kohtahan ne nämäkin jo nousevat 👍

Ruokavalio on keskeisimpiä veren kolesteroliin vaikuttavista elämäntapatekijöistäSydan.fi sanoo. Vaikutusteho on yksilöllinen, mutta aina tehokas ja kannattava. Ruokavaliolla voidaan pienentää veren kokonaiskolesterolia jopa kolmanneksella. Rasvan laatu on tärkein LDL-kolesteroliin vaikuttava tekijä ruoassa. Kahvi meillä juodaankin aina suodatettuna, mitä suositellaan pannukahvin sijaan. Kova, tyydyttynyt rasva suurentaa haitallista LDL-kolesterolia ja pehmeä, tyydyttymätön rasva puolestaan alentaa sitä. Rasvan laadun kannalta olennaista on vähentää kovan rasvan määrää valitsemalla

·        maitovalmisteet rasvattomina tai mahdollisimman vähärasvaisina (juusto, jogurtti, maito, piimä, viili, rahka) tai kasvirasvapohjaisina

·        leikkeleet vähärasvaisina

·        kalaa, broileria, kalkkunaa, papuja, linssejä ja muita kasviproteiineja pääaterioilla.

Wanhan Koulun Puodin herkullista alkoholitonta raparperi-omenakuohujuomaa vappuna 😋

Pehmeän rasvan saannin varmistaminen onnistuu käyttämällä

·        leivällä pehmeää kasvirasvalevitettä

·        1–2 rkl öljyä tai öljypohjaista kastiketta salaattiin

·        2 rkl pähkinöitä, manteleita tai siemeniä päivässä

·        ruoanvalmistukseen ja leivontaan öljyä tai kasvirasvalevitettä.

Pehmeän rasvan riittävä saanti siis ylläpitää tai suurentaa hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä, sydan.fi kirjoittaa ja jatkaa, että ruokavalion sokerimäärää vähentämällä voi pienentää suurentunutta veren triglyseridipitoisuutta, mutta LDL-kolesteroliin se ei juurikaan vaikuta. Ensisijaisesti kannattaa vähentää sokerin ja sokeripitoisten juomien, makeisten, jäätelön ja leivonnaisten käyttöä. Myös jogurteissa saattaa olla runsaasti sokeria. Esim. siideriä tai muita makeita juomia ei kylläkään ole tehnyt enää pitkiin aikoihin mieli, mikä tietysti sisällään hyvä. Vappua juhlistimme ostamalla kyläkaupasta herkullista alkoholitonta raparperi-omenakuohujuomaa (kuva edellä). Ylipainon alentaminen pienentää veren LDL-kolesterolia ja triglyseridejä sekä suurentaa HDL-kolesterolia. Jo 5–10 prosentin laihtuminen on tehokasta. Kasvisten lisääminen ruokavalioon lisää kuidun saantia ja syrjäyttää mahdollisesti tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia sisältävien ruokien syöntiä.

Niina Mantsisen & EGS:n Pehmeä vastalause ja kiistellyt kohteet - tulkintoja graffitista -kesänäyttely on Joensuun Taidemuseo Onnissa 4.9.2022 saakka 

Kalaöljyvalmisteet eivät luuloista huolimatta alenna veren LDL-kolesterolipitoisuutta, vaan saattavat jopa suurentaa sitä. Kalaöljyjen hyödyllisten vaikutusten saamiseksi on suositeltavampaa syödä kalaa. Kalaöljyvalmisteita voidaan käyttää lääkkeenomaisesti selvästi suurentuneiden triglyseridien alentamiseen lääkärin ohjeen mukaan. LDL kuljettaa kolesterolia valtimoiden seinämiin, mikä tekee siitä erityisen haitallista. HDL puolestaan kuljettaa kolesterolia pois valtimoiden seinämistä. Tavoitteena on siis saada veren LDL-kolesterolipitoisuutta pienenemään ja HDL-kolesterolipitoisuutta nousemaan. Kolesterolimittauksissa ilmoitetaan yleensä myös veren triglyseridiarvo. Suuri triglyseridipitoisuus lisää veren hyytymäalttiutta ja nopeuttaa valtimoiden ahtautumista. (sydan.fi.)

Kasvistanolia/-sterolia sisältävät elintarvikkeet pienentävät ohjeen mukaan säännöllisesti käytettynä LDL-kolesterolia. Näitä voi kokeilla osana kolesterolia alentavaa ruokavaliota, jos ruokavaliomuutokset eivät yksin riitä. Alkoholi suurentaa veren triglyseridipitoisuutta ja ehkä hieman myös hyvää HDL-kolesterolia, mutta siitä ei ole hyötyä eikä kohtuullinenkaan alkoholinkäyttö edistä sydänterveyttä. (Emt.) Joskus aikoinaan kuulin väitteitä punaviinin terveellisyydestä, mutta sellainen lienee lähinnä kieli poskessa sanailtua.

Ihva Aulan näyttelystä Otuksia ja aurinkoa Taidekeskus Ahjossa 4.5 💗

Kumppanini on terveyssyistään vielä tarkempi näissä asioissa, ja hän kertoi kiinnittäneensä mm. seuraavaan asiaan huomiota: vegetuote ei välttämättä sovi esim. silloin, jos yrittää saada kolesteroliarvojaan ruokavaliolla alemmaksi. Joissakin vege-tuotteissa voi olla esim. palmu- tai kookosöljyä, mitkä ovat haitallisia kovia rasvoja. Jotta ei kuitenkaan menisi liian hankalaksi säätämiseksi, koetan miettiä kasvisten lisäystä positiivisemman kautta, eli mistä kasviksista pidän. Toisin sanoen on välillä ilo lisätä jotain, eikä koko ajan karsia tai vähentää. Pidän mm. ruusukaaleista, helmitomaateista ja kukka- ja parsakaalista. Olen ostanut niitä nyt reilut satsit pakastimeen ja olen syönyt niitä nyt vähintään sen puoli kg päivässä. Lisukkeeksi esim. kotimaista ohraa tai kauraa ja hieman kaupan valmista kanaa tai muuta proteiinia. Ohrassa ja kaurassa on tärkeitä liukoisia kuituja ja ne ovat mielestäni myös hyvän makuisia. Maustamiseen pitäisi panostaa, sillä suolaa en lisää, sitähän tulee jo esim. kanassa. Ostin nyt myös suolattomia Knorrin kasvisliemikuutioita. Terveystarkastuksissa ei ole kielletty suolan käyttöä, mutta itselläni on tunne, että mitä vähemmällä suolalla tulen toimeen, sen parempi. Suolaahan tulee esim. kaupan kanassa ja muissa leikkeleissä sekä esim. leivässä. 

Marttalan rannassa oli 6.5 vielä jäätä

Uskon että kun hoitaa itseään, liikkuu päivittäin, syö terveellisemmin ja yrittää parhaansa mukaan välttää ylipainoa, alkoholia ja tupakkaa, niin omahoito kohenee, ja silloin toivottavasti myös sitä yhteiskunnan sote-palveluiden kulutusta voisi omalta osaltaan pienentää. Se on tietty bonus, ja oman olon hyväksi kokeminen kai lopulta motivoi kaikkein eniten. Lisäksi kun on saanut kuntoutuksesta kertausta ja kannustusta tähän kaikkeen, toivottavasti se kuntoutuksen satsaus maksaa itsensä tavalla tai toisella takaisin. Tämäkin teksti on kertausta itselleni, että kuntoutuksessa asetettuihin tavoitteisiin (ja tietysti ihan mihin vain terveysvalmennuksiin) tulee myös sitoutua. Muilta osin olen mielestäni niihin sitoutunutkin, tuo vatsan (näköjään tosi helpon oloisesti lisääntyvä) rasva ei tietenkään ole hyvä juttu. Ei tämän kaiken muistaminen minullekaan ihan helppoa ole, kun grillimakkaran tuoksu leijuu nenään tai jäätelökioskit avautuvat. 

Yritän kiinnittää huomiota myös valkuaisiin, ja olen nyt varannut kaappiin papuja, linssejä, kikherneitä ja mm. rasvatonta raejuustoa. Olen tehnyt mm. kasviswokkia, johon laitoin pahvipurkillisen valkoisia luomupapuja, parsakaalia ja kaksi pussia puutarhurin vihanneksia. Lisäksi sipulia ja valkosipulia. Laitoin mukaan parin desin verran täysjyväohraa, se pitää pidempään nälkää ja siitä saa hyvää kuitua. Perusmausteina tämä helppouteen tähtäävä kokki käyttää mustapippuria ja timjamia ja mukaan puristelen toisinaan esim. sitruunaa tai limeä.

Aamupäivän näkymä 8.5 Jauhiaisen sillalta, tässä kohdassa oli jo sulaa...

Sydan.fi muistuttaa myös kuiduista. Kuitu poistaa kolesterolia elimistöstä suoliston kautta. Erityisesti liukoinen kuitu on tehokasta LDL-kolesterolin alentamisessa. Kuidun saannin lisäämiseksi kannattaa nauttia

·        kasviksia, marjoja ja hedelmiä runsaasti

·        viljavalmisteet runsaskuituisina (leipä, puuro yms.)

·        leseitä ja rouheita ruokien lisukkeina

·        palkokasveja eli papuja, herneitä ja linssejä pääaterioilla

·        siemeniä ja pähkinöitä.

Liukoista kuitua on erityisesti kaurassa ja ohrassa sekä palkokasveissa ja muissa kasviksissa. Kauran ja ohran sisältämän beetaglukaanin on todettu alentavan haitallista LDL-kolesterolia, kun sitä saa noin 3 grammaa päivässä. Tämä määrä on esimerkiksi 2 desilitrassa kaurahiutaleita tai 4 ruokalusikallisessa kauralesettä. Ruuan sisältämä kolesteroli suurentaa perimästä johtuen noin kolmasosalla suomalaisista veren LDL-kolesterolia. Kolesterolia on runsaasti kananmunan keltuaisessa, maksassa, mädissä, katkaravuissa sekä maitorasvaa sisältävissä tuotteissa. (Emt.)

Pääsin vuonislahtelaisen Kulttuuriseura Pielisen Lumon bussimatkalle Savoon 7.5. Kuva on Vehmasmäen v. 1907 rakennetusta Nuorisoseuran talosta. Meillä oli todella mukava ja monipuolinen retki 👍 

Kolesterolin saanti vähenee, kun valitsee

·        kanamunia keltuaisineen enintään 3–4 kpl viikossa

·        maitovalmisteet rasvattomina tai vähärasvaisina

·        runsaasti kolesterolia sisältäviä elintarvikkeita vain harvoin (maksa, äyriäiset, mäti) (Emt.)

Ruuan valmistusintoni jotenkin tulee ja menee, nyt taitaa olla jälleen se menee-vaihe, eli haluan päästä mahdollisimman vähällä. Tuostakin em. kasviswokista riittää useammalle kerralle, kun säilyttää kylmässä tai pakastaa osan. Pakastevihanneksissa tosin on se puoli, että jos ne on jo kertaalleen pakastettu, uusi pakastaminen tahtoo tehdä niistä vetisiä.

Kaivelin pöytälaatikosta marttojen "Makua mausteilla" -kurssin ohjevihkosen, ja siitä valkopapu- parsakaalisalaatin ohjeen. Siinä salaatin kastikkeena oli käytetty helppoa ja nopeaa ohjetta: 0,5 dl oliiviöljyä, 2 rkl valkoviinietikkaa ja 1 tl dijonsinappia. Tuon ehkä jaksaisi tällainen kaltaiseni laiska kokkikin laittaa, jos siten vihannessalaatit maistuisivat paremmin.

Satokausikalenterista bongasin pikaisella haulla seuraavat tuotteet toukokuun ostoksiimme: tuoretta ananasta, parsaa, kalaa (ei se tietenkään ole kasvis mutta tärkeää lisukkeena) ja broccolinia.
Toivon että tämä hevi-innostus ei jäisi kohdallani tähdenlennoksi vaan kestäisi pidempään tai parhaassa tapauksessa loppuelämän.
 Koetan hakea motivaatiota siitäkin, että kasvissyöjäkaverit ovat jotenkin hehkeitä ja pirteitä, eikä iällä väliä. Hehkeitä voivat olla kaiken ikäiset. Harrastuksissa olen tutustunut 60–90-vuotiaisiin naisiin, ja jotkut heistä ovat kertoneet ruokavalioistaan. Hoikkia ja vetreitä ovat, silmät kirkkaat ja iho kuulas on erityisesti monilla kasvissyöjillä. Nyt kun vapaalla ollessaan on enemmän aikaa tarkkailla oman kroppansakin reaktioita, huomaan heti, jos syön vaikka grillimakkaraa, pitsaa tai muuta vastaavaa, heti seuraavana päivänä naama on väsähtäneen näköinen ja silmäpussit pulleina. Myös vaakalukema on heti suurempi. Tietysti suolakin vaikuttaa, mutta voi siinä olla muutakin. Ja raskaampi ruokailu vaikuttaa heti myös yöuniin huonontavasti. Kaiken lisäksi vatsa ei toimi, jos kuituja tulee niukasti. 

Kuva on Marttaliiton "Kasvata ruokaa viljelylaatikossa" -vihkosesta (2021). 

Marttailu-osioni lopuksi: Ruokaa voi kasvattaa viljelylaatikoissa tai ruukuissa niin parvekkeella kuin pihallakin, kertoo edellä olevan kuvan vihkonen. Viljelytapoja on monenlaisia ja kasvilajeista voi kukin valita itselleen mieleiset. Olen kirjoittanut kai täällä aiemminkin, että vaikka olen viherpeukaloisten ja käsitöiden taitajien sukua niin isän kuin äidinkin puolelta, nuo hienot ominaisuudet ovat minut valitettavasti kiertäneet. Jos motivaatiota on/olisi, ahkeralla opiskelulla ja yrittämisellä pääsee varmaankin jo pitkälle. Itselläni ei taida motivaatio riittää, niin vaatimattomia ovat olleet esim. satunnaisessa innostuksessani tehtyjen viljelyjeni tulokset. Tänä keväänä koetin kasvattaa samettiruusuja viime kesän kukkieni siemenistä, mutta ne harvat itäneet kuolivat koulimisvaiheessa 😥 Onneksi niin kukkia kuin tuoretta, edullista ja terveellistä lähiruokaa on saatavana toisten kasvattamana. Jotta ei tulisi liiaksi huonomartta-olo, muistutan mieleeni, että marttailussa on erityisesti nykyisin niin paljon muutakin. On esimerkiksi kierrätys, tuunaus, kohtuullinen kuluttaminen, ruokahävikin välttäminen – siis ne hyvinkin ajankohtaiset ja tärkeät kestävän kehityksen arvot. Nuorempana arastelin marttoihin liittymistä ennen muuta siksi, kun koin, etten ole esim. viher- tai jauhopeukaloinen enkä käsityöihminenkään. Oletin että martan on oltava osaaja niin talossa kuin puutarhassakin. Nyt kypsillä kymmenillä ajattelen, että marttoihin mennään oppimaan ja toisaalta kaikkien ei tarvitse osata kaikkea, tai ei edes tarvitse motivoitua tai kiinnostua siitä, mistä jotkut toiset. Päätän kannustukseen: meistä jokaisella on jokin taito tai lahja, nauttikoon ja hyötyköön hän siitä hyvillä mielin. Jos joskus haluaa tehdä kokeiluna jotain, mikä epäonnistuu (vrt. samettiruusut edellä), siihen sopii vaikka seuraavan mietelauseen sanat:

"Parempi tehdä jotain epätäydellisesti kuin olla mestarillisesti tekemättä mitään" (Robert Schuller) 😄

Kauniita keväisiä hetkiä luonnossa kasvun ihmettä katsellen 🌿🌻🌿

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti