torstai 9. toukokuuta 2019

Ekologiset vaihtoehdot etikka, ruokasooda, sokeri, suola, sitruuna, piimä...


”Pidä huolta tavasta, niin tapa huolehtii sinusta”
Kun ekopesuaineiden käytöstä tekee itselleen tavan, ei kai sitä enää sen jälkeen kummemmin tarvitse miettiäkään.
Sain marttojen ekosiivouskurssilta 8.5 paitsi vinkkejä siivousvälineisiin ja pesuaineiden valmistusohjeisiin, myös muistutuksen sellaisesta, minkä olen arjen tuoksinassa unohtanut.
Kun katselen nyt siivouskomeroani, siitä ei tee mieli ainakaan kuvata 😡 . Kovin ovat siivousvälineeni vanhoja ja rispaantuneita. Seuraavan kerran taidan lähteä kauppaan ihan puutelistan kanssa, ja hankin ainakin monitoimimopin, mikä käy myös tapetti- ja maalipintaisten seinien putsaukseen. Saimme kurssilta vinkin, että erityisesti teleskooppivartinen on hyvä ja varren tulisi esim. lattioita puhdistaessa ulottua suunnilleen oman olkapään tasalle. Lattiakaivoharjanani on ollut se käytöstä poistettu tiskiharja (!), nyt sain vinkin kotimaisen Sinin lattiakaivoharjasta, mikä vaikutti napakalta ja siinä olevalla koukulla saa myös auki sen lattiakaivon.
Kurssilla saimme tutustua hauskaan oranssiin siivoushanskaan ja saman väriseen taipuisavartiseen siivousvälineeseen, mikä soveltuu mm. kaappien päällysten puhdistamiseen. En edes uskalla ajatella, kuinka paljon on pölyä eräänkin kaappini päällä, minkä ahtaisiin rakosiin en ole yltänyt millään välineellä. Sini-jynssärin ajattelin hankkia myös mm. kylpyhuoneen laattasaumojen puhdistukseen. Tässähän jo ihan innostuu ajatuksesta päästä tarttumaan toimeen! Oikeastaan olen aina pitänyt siivouksesta, mutta kyllä kai se hyvillä välineillä olisi vieläkin palkitsevampaa 😉
Kun liityin aikoinaan marttoihin, tervetuliaisillassa kysyttiin, mistä olet kiinnostunut. Muistan vastanneeni, että kierrätyksestä, tuunauksesta ja ekologisesta siivouksesta!

Isoäidin siivousvinkit-, tahrat pois- ja kodin kemikaalit -vihkoset
Saimme kurssilta mukaamme mm. isoäidin siivousvinkit -vihkosen, ja tahrat pois- ja kodin kemikaalit -vihkoset.  Esimerkiksi mikroaaltouunin ja tavallisen sähköuunin puhdistukseen voi käyttää ruokasoodaa. Jääkaappiin ja mikroaaltouuniin laitettu sitruuna raikastaa. Ikkunat ja mm. kristallikruunut voi puhdistaa kirkkaiksi vedellä, jossa on pari rkl etikkaa.
Jaoimme kurssilla hyviksi koettuja vinkkejä myös keskenämme. Joku osallistuja kertoi poistaneensa mustikka- tai punaviinitahrat tulikuumalla vedellä. Tässä kannattaa kai olla ripeä, eli tuoreeltaan tahra irtoaa, ja katsoa myös, kestääkö tekstiili sen tulikuuman veden. Silitysraudan pohjan voi koettaa puhdistaa kuumentamalla sen ensin, ja hankaamalla sitä puhtaalla paksulla froteekankaalla. Jakamani kokemus keittiön viemärin avauksesta oli seuraava: puolisen litraa kiehuvaa vettä lirutetaan viemäriin. Veteen voi liuottaa desin verran merisuolaa, ja isoäidin vinkkien mukaan vaihtoehtoisesti 2,5 dl ruokasoodaa ja sen jälkeen 2,5 dl väkiviinaetikkaa. Kun sihinä lakkaa, viemäriin kaadetaan litra kiehuvaa vettä. Myös lattiakaivojen putsaukseen ruokasooda, etikka ja kiehuva vesi ovat tehokkaita.
Järeitä aineita (missä on äärimmillään pääkallon kuva!) ei siis tarvitse käyttää. Luonto kiittää.
Pyykkietikkaa ja puhdistuspommi

Teimme kotiin viemisiksi pyykkietikkaa. Viiteen desilitraan väkiviinaetikkaa voi laittaa 10 - 20 tippaa eteeristä öljyä, esim. laventelia, piparminttua tai appelsiinia.
Laitan kohta lakanat pesukoneeseen ja ajattelin heti kokeilla tuoretta pyykkietikkaani. Kurssilla neuvottiin laittamaan sitä noin 2 rkl (30 - 50 ml/pesu) pyykinpesukoneen huuhteluainelokeroon. Tämän käyttö on yksinkertaista, on muistettava vain ravistaa pulloa ennen käyttöä.

Oheisessa kuvassa pienessä kipossa on kurssilla tekemäämme wc-istuimen puhdistuspommia. Kurssilla tehtiin puhdistuspommia 16:tta käyttökertaa varten seuraavasti: 1,5 dl ruokasoodaa, 3/4 dl sitruunahappoa, 1/2 dl vettä ja 16 tippaa eteeristä öljyä. Suosikkini öljyistä on teepuu, välillä vaihteluksi laventelikin.
Tipautin pommin äsken wc-pönttöön, harjasin ja huuhtelin sen viiden minuutin kuluttua ja puhdasta tuli.
Puhdistusaine jossa on ympäristömerkki on hyvä valinta

Etikkaa, ruokasoodaa, sokeria, suolaa, sitruunaa, piimää (tekstiilien hometahroihin), sappisaippuaa ym. voi käyttää mitä moninaisimpiin siivouksiin, tahrojen puhdistamiseen ja pesemiseen 
Pesuaineiden korvaaminen ekologisilla vaihtoehdoilla on vaivatonta, etenkin kun/jos siitä tekee itselleen tavan. Esimerkiksi pohjaan palaneiden kattiloiden ja lieden valurautaosien pinttyneisiin tahroihin käy sokeripala. Sappisaippua sopii paitsi rasvatahroihin moneen muuhunkin tahraan. Pesupähkinöitä en ole vielä kokeillut, mutta varmaankin jonain päivänä. Pyykinpesuaineita on kotona kuitenkin jo nyt Kodin kemikaalit -oppaan mukaisesti kolmea eri laatua: valkoiselle ja vaalealle pyykille valkaisuainetta sisältävä ja  kirjopyykille ja tummalle pyykille kummallekin omat aineensa. Pyrin myös pesemään vain täysiä koneellisia.
Paitsi ympäristömerkkiin (joutsenmerkki.fi) myös kemikaalien varoitusmerkkeihin yritän kiinnittää jatkossa tarkempaa huomiota. Pääkallomerkki on tietysti se myrkyllisimmän tuotteen merkki, mutta myös merkki, jossa oli kuivunut puu ja kuollut kala, pysäytti ainakin itseni. Se on merkki ympäristölle vaarallisesta aineesta.

Tästä aiheesta taidan kirjoittaa joskus toistekin, on tämä niin mielenkiintoista ja koen aihepiirin myös merkitykselliseksi. Toisaalta tuli mieleeni sellaistakin, kun opiskeluaikanani menin välillä "huvikseni" seuraamaan kemian laitokselle biokemian luentoja. Se totaalinen putoaminen kaikkien niiden kemian kaavojen ulkopuolelle oli toisaalta merkillisen virkistävää 😄 Ja oli se myös hyvää vaihtelua vanhan kirjasuomen ja äänne- ja muotohistorian välissä. Samalla tavalla on kai virkistävää mietiskellä mm. kodin kemikaaleja ja niiden vaikutuksia!

Lisää ko. aihepiirin vinkkejä löytyy marttakoulun nettisivuilta https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti