perjantai 8. maaliskuuta 2019

Ihana sitruuna ja muut kasvisruokien maustajat

"Vähät siitä kuinka pitkälle väärää
tietä olet kulkenut, käänny takaisin."
(Tuntematon ajattelija)


Alun mietelmästä sain aasinsillan myös kasvisruuan maustamiseen 😏
Laittamani kasvisruoka on ollut nimittäin mautonta ja näin on etenkin talviaikaan, jolloin kotimaisia juuri pellosta saatuja kasviksia on vain niukasti saatavilla. Ruokaan on tehnyt mieli ripotella lisää suolaa, mikä koitui ongelmalliseksi viimeistään nyt, kun terveyssyistä on kartettava suolaa.
Osallistuin toissapäivänä (6.3) Joensuun marttakeskuksessa Karelian Marttojen järjestämälle Kas kas kasvisruokaa -kurssille. Ohjaajamme ravitsemusterapeutti Ringa Nenonen kysyi aluksi, mitä toiveita osallistujilla on kurssista. Monen muun lailla esitin toiveen saada vinkkejä kasvisruuan maustamiseen.

Mausteinen sienikeitto oli herkkua. Tämän kuvan keitossa (Kas kas kasvisruokaa -kurssilta 6.3) on käytetty herkkusieniä, mutta ohjaajamme mainitsi, että tähän voi käyttää mitä vain muitakin sieniä. Otin äsken pakastimesta sulamaan ystävältä saamiani kantarelleja, joten kokeilenpa niitä. Öljyä ja sipulia kotoa löytyykin, mutta maustehankintoja tulee vielä tehdä. Keittoon tulee kookosmaitoa nelisen desilitraa, hieman raastettua inkivääriä, limen lehtiä, tuoretta sitruunaa ja sitruunaruohoakin. Pääsimme tuoksuttelemaan kurssilla limen lehti -purkkia, ja ihanalta tuo kuivattu mauste tuoksui. Se on vielä arvoitus, löytyykö noita kahta viimeksi mainittua maustetta lähikaupastamme, mutta aion yrittää. Tuoretta chiliä olen kartellut sen vahvan maun vuoksi, mutta nyt aion kurssimme innoittamana laittaa sitäkin keittooni. Pari pientä tuoretta thaichiliä riittää. Eipähän tarvitse suolan kanssa läträtä, ja sydän kiittää!
Pakastimestani löytyi savolaistätini lahjoittamaa oman pellon lehtikaalia pieneksi silputtuna, ja taidankin lisätä sitä keittooni vihreäksi lisukkeeksi, koska tuoretta korianteria tai persiljaa ei nyt ole.
Makuasia se on tietysti, mutta mielestäni tuo lehtikaali sopii melkeinpä mihin vain keitto- tai pataruokaan. Ja jos onnistun tässä puoliksikin niin hyvin kuin kurssilla, tiedossa on herkullinen päivällishetki!


Kuituisa peltileipä (kuva em. kurssilta) sopii erittäin hyvin keiton lisukkeeksi. Leipä maistui lämpimänä todella herkulliselta, ja valmistuskin vaikutti helpolta ja nopealta. Tarveaineet (maito, hiiva, öljy, siirappi, kauralese ja hiivaleipäjauhot) löytyivät jo kaapista. Suolaa tähän puolen litran annokseen voi laittaa teelusikallisen verran, mutta itse jätän sen väliin - lorautan vaikka siirappia vähän reilummin...
Tässä ei sen kummempia pyörittelyjä tarvita, vaan taikina levitetään pellille ja päälle voi ripotella vaikka leseitä koristeeksi.
Lopputulos hurmasi ainakin tämän kurssilaisen, lisäksi se sujuvoittanee vatsan toimintaa ja on muutenkin terveellistä 💚
Levitteinä tässä ovat härkäpaputahna ja yrttihummus (Martat 2019). Härkäpaputahnaan tulee härkäpavun lisäksi valkosipulia, sitruunamehua, tilliä ja öljyä. Yrttihummukseen tulee saman tyyppisiä aineita lisättynä tahinilla, basilikalla, mustapippurilla  ja juustokuminalla. Suolaa voi tietty lisätä hän joka tahtoo, itse lisään vain hieman enemmän tuoretta sitruunaa.

Karpaloinen tofusmoothie (kuva em. kurssilta) olikin minulle täysin uusi juttu, mutta kokeiluun se kyllä menee kotonakin. Tähän voinee laittaa puolukoita tai herukoitakin, jos ei satu karpaloita olemaan. Lisäksi paketti pehmeää tofua, soijajuomaa, vähän sokeria, kanelia ja kardemummaa. Ainekset mitataan tehosekoittimeen ja sitten vain sur rur. Mausteet tekivät siitä jotenkin jouluisen makuisen, nam.


Kiitos Martoille, mieleni ja maustehyllyni täydentyi

2 kommenttia:

  1. Herkullisia ruokia olette valmistaneet ja blogissasi on hyviä ideoita keittiöön, kiitos Tuija!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Riitta :) Nyt on aikaa värkkäillä ja pohdiskella mm. mausteiden käyttöä; mm. niitä paneuduin miettimään tänään...

    VastaaPoista